backtotop
Nieuws

Psychologen die aan huis komen: een welkom luisterend oor voor de mantelzorger

De vzw "Soins chez Soi" en Alzheimer België bieden vandaag psychologische thuisbegeleiding aan voor mantelzorgers. Omdat je een alzheimerpatiënt in je omgeving alleen doeltreffend kunt helpen als je ook voor jezelf de nodige hulp zoekt.

Reclame

U bent zijn vriend, partner, zoon of kleindochter. Met andere woorden: "mantelzorger", om het met een vage term uit te drukken. Uit liefde, vriendschap of dankbaarheid offert u een beetje, een heel stuk of enorm veel van uw tijd op om een alzheimerpatiënt te ondersteunen en te begeleiden. Vaak ervaart u dat als een lastige taak, maar toch blijft u doorgaan, omdat u geen keuze hebt, geen tijd hebt om even stil te staan, of omdat zelfbeklag niet aan u besteed is.

Mantelzorger: een voltijdse bezigheid

Onze samenleving (en soms de mantelzorger zelf!) heeft al te vaak de neiging om de rol van niet-professionele begeleiders te onderschatten. Toch gaat het hier om een voltijdse bezigheid: de mantelzorger krijgt niet alleen te maken met de cognitieve en gedragsstoornissen van de patiënt, maar moet ook alle administratieve taken op zich nemen, financiële problemen oplossen, het dagdagelijkse leven in goede banen leiden, … Vandaar dat velen onder hen vroeg of laat niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk uitgeput raken.

Een psycholoog die aan huis komt!

Helaas zetten weinigen de stap om naar een psycholoog te gaan. Uit onwetendheid, of gewoon omdat de patiënt zoveel aandacht opeist dat ze letterlijk de deur niet uit kunnen. Voor al wie in die situatie verkeert, hebben de vzw "Soins chez Soi"Alzheimer België, met de steun van de Koning Boudewijnstichting, een dienst opgericht voor psychologische thuisbegeleiding. Als de mantelzorger niet tot bij de psycholoog geraakt, komt die gewoon naar hem of haar….

Een deskundig luisterend oor

Alle psychologen die meewerken aan dit initiatief, worden geselecteerd op basis van hun bijkomende opleiding of hun ervaring met alzheimerpatiënten. Ze krijgen trouwens interne training over specifieke aspecten van de ziekte. Op die manier kan de mantelzorger zijn angsten, twijfels en leed kwijt aan een opgeleide deskundige die écht naar hem luistert, iets wat voor het overige al te zelden gebeurt. Bovendien komt zo'n dialoog ongetwijfeld ook de patiënt zelf ten goede, want een mantelzorger die goed in zijn vel zit, kan het welzijn van de patiënt alleen maar bevorderen.

Info:

°Bezoek van een psycholoog kan telefonisch aangevraagd worden op 02/4205457.

°Het initiatief omvat maximaal drie thuisbezoeken, met een bijdrage van 10 euro per sessie die bij financiële problemen kan worden verlaagd tot 5 euro.

Julie Luong
Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
De ziekte van Alzheimer: een ziekte die meer en meer (…)

Ongeveer 100.000 getroffen mensen De ziekte van Alzheimer is een zware aandoening die ongeveer 100. (…)

Alzheimer - Begrijpen - De ziekte van Alzheimer: een ziekte die meer en meer voorkomt
Wat moet u doen bij geheugen- en gedragsstoornissen?

Stel gemeenschappelijke activiteiten voor die de patiënt met de ziekte van Alzheimer (…)

Alzheimer - Symptomen - Wat moet u doen bij geheugen- en gedragsstoornissen?