backtotop
Nieuws

Praktische systemen om het dagelijkse leven te vergemakkelijken

De vzw Solival Wallonie-Bruxelles is uitgegroeid tot specialist in allerlei praktische systemen om het leven van gehandicapten en ouderen te vergemakkelijken. Tips & trucs die ook van pas kunnen komen voor alzheimerpatiënten.

Reclame

Elke persoon die lichamelijk of cognitief achteruitgaat, ontwikkelt zowat zijn eigen trucs en kneepjes om het zichzelf makkelijker te maken. Hij kan daarbij hulp krijgen van zijn familie, die hem vaak "huisgemaakte" technische hulpmiddelen aanreikt. Zo bestaan er honderden systemen om de zelfredzaamheid en levenskwaliteit van de patiënt te bevorderen. De vzw Solival Wallonie-Bruxelles (een dergelijk initiatief bestaat nog niet in Vlaanderen) heeft beslist om al die hulpmiddelen te centraliseren en er nog meer te ontwikkelen. Ziehier enkele voorbeelden speciaal voor alzheimerpatiënten…

Het valrisico verkleinen

Aligne Delcoigne, ergotherapeute bij Solival W-B, legt uit: "We kunnen de woning van de alzheimerpatiënt op verschillende manieren aanpassen, om hem een veilige leefomgeving te bieden. Dit met een concreet doel voor ogen: valpartijen voorkomen. Bijvoorbeeld door in alle vertrekken extra lichtpunten te installeren, alle tapijten weg te nemen, geen voorwerpen op de grond te plaatsen en de zetel van de patiënt te verhogen, zodat hij er makkelijker uitkan…".

Een horloge als kompas

Alzheimerpatiënten hebben vaak ook moeite met hun ruimtelijke oriëntatie. Een "oriëntatiearmbandje" kan hen helpen om hun weg te vinden in huis of om hun privéruimte terug te vinden in een instelling. Zo'n armbandje wordt als volgt gemaakt: eerst worden de wijzers van het horloge verwijderd, dan wordt er een afbeelding in geplaatst die een symbool weergeeft. Een vlinder bijvoorbeeld. Vervolgens wordt dat figuurtje op de deur(en) gekleefd, zodat de patiënt zich makkelijker kan oriënteren.

Een tijdstabel

Er bestaat ook een vergelijkbaar hulpmiddeltje om de tijdsoriëntatie te verbeteren. Het gaat om een soort tijdstabel waarop gewoon de dag van de week, de datum, de maand en eventueel ook het seizoen worden vermeld. De kalender wordt dan opgehangen bij het bed van de patiënt, zodat hij die opmerkt zodra hij wakker wordt.

Een reeks post-its

Voor een alzheimerpatiënt kunnen zelfs de eenvoudigste dagdagelijkse taken een probleem worden. Vandaar een reeks post-its om hen eraan te herinneren wat ze precies moeten doen om koffie te zetten, de was te doen, zich aan te kleden… Die post-its kunnen gekleefd worden op strategische plaatsen. "Maar opgelet: al die 'procedures' moeten aangeleerd worden! Als de patiënt niet weet hoe hij een bepaalde taak moet uitvoeren, moet hij de reflex bijgebracht worden om telkens de 'handleiding' te raadplegen", aldus Aline Delcoigne.

Advies op maat

In de lokalen van de vzw in Mont-Godinne kunnen dan ook specifieke hulpmiddelen uitgetest worden om de zelfredzaamheid van de patiënt te verhogen. De ergotherapeuten van de vzw kunnen op verzoek trouwens ook aan huis komen, om een reeks adviezen op maat te geven. Dat alles gratis.

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met:

SOLIVAL Wallonie-Bruxelles vzw

Cliniques Universitaires de Mont-Godinne

Tel.: 081/ 41.46.90

Website: www.solivalwb.be

Aurélie Michel

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
De ziekte van Alzheimer: verschillende oorzakelijke factoren

Genetische voorbestemdheid De echte oorzaak van de ziekte van Alzheimer is nog altijd onbekend. (…)

Alzheimer - Oorzaken - De ziekte van Alzheimer: verschillende oorzakelijke factoren
Geheugenstoornissen en de ziekte van Alzheimer

Onschuldige vergeetachtigheid Het beginstadium van de ziekte wordt gekenmerkt door (…)

Alzheimer - Symptomen - Geheugenstoornissen en de ziekte van Alzheimer