backtotop
Nieuws

Op reis gaan met een alzheimerpatiënt

Op reis gaan met een alzheimerpatiënt is zeker mogelijk, vooral in het beginstadium van de ziekte. Hij kan er zelfs veel plezier aan beleven. Toch geeft Marguerite Mormal, voorzitster van Alzheimer België, enkele tips voor een geslaagde vakantie. Waarop moet u zoal letten?

Reclame

Als de vakantieperiode nadert, willen heel wat mantelzorgers er even uit, net zoals sommige alzheimerpatiënten zelf. Tja, waarom niet? "Zware alzheimerpatiënten blijven beter in hun vertrouwde omgeving, maar in het beginstadium is reizen a priori geen enkel probleem. Zeker niet als de patiënt vertrouwen heeft in zijn naasten en zich gerustgesteld voelt door hun aanwezigheid", aldus Marguerite Mormal, voorzitster van Alzheimer België. Toch neemt u beter enkele voorzorgen om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Beter een derde erbij

Marguerite Mormal: "Het is af te raden om met de patiënt alléén op reis te gaan. U laat zich beter vergezellen door een familielid of een vriend, zodat er altijd iemand bij de patiënt is. Op die manier kan de mantelzorger af en toe eens uit zijn rol treden en op zijn beurt genieten van een welverdiende vakantie."

Rustig aan!

Demente personen raken zeer snel vermoeid. Vandaar dat Marguerite Mormal een "rustvakantie" aanraadt, zodat de patiënt de tijd heeft om vertrouwd te raken met de omgeving en op adem te komen. Elke dag ergens anders logeren, is dus uitgesloten! "Kies voor een rustige vakantie, een verblijf aan zee of in Spanje bijvoorbeeld (aperitief, siësta, een wandelingetje…). Uitstappen en rondleidingen zijn te mijden. De patiënt heeft er gewoon niets aan, want hij kan niet meer volgen." Andere tip: regelmatig rusten tijdens de wandeling. Kortom: niet in de fout vervallen om in één dag tijd zo veel mogelijk te willen doen.

Vaste gewoonten en rituelen

Het is trouwens sterk aan te raden om steeds hetzelfde ritme aan te houden, want het is zeer belangrijk om de patiënt een stabiele omgeving te bieden. "Gooi niet ineens alle leefgewoonten om, maar hou integendeel rekening met de problemen die een andere omgeving kan veroorzaken, en laat de patiënt zijn vaste gewoonten behouden." Altijd op dezelfde tijdstippen opstaan en eten bijvoorbeeld, of zijn favoriete gerechten meenemen.

Er alleen op uittrekken

Maar ook als de patiënt zich al in een vergevorderd stadium bevindt, mag de mantelzorger niet aarzelen om vakantie te nemen…alléén dit keer. Marguerite Mormal vindt dat zelfs heel belangrijk: "Vaak durft de mantelzorger de patiënt niet alleen laten of voelt hij zich daar schuldig over. Toch is het absoluut aan te raden om er enkele dagen tussenuit te glippen, kwestie van de batterijen te kunnen opladen, op adem te komen, nieuwe ideeën op te doen, …In dat verband vermeldt ze de vereniging "Baluchon Alzheimer", die 24 uur op 24 thuisverpleging biedt. Op die manier kan de vaste verzorger zich tijdelijk laten vervangen en een paar dagen uitblazen.

Karell Robert

Gezondheidsjournaliste

http://www.alzheimerbelgique.be

http://www.baluchon-alzheimer.be

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Praktische hulp bij de ziekte van Alzheimer

Thuisverpleging Verpleegkundigen kunnen de door de arts (…)

Alzheimer - Leven met - Praktische hulp bij de ziekte van Alzheimer
Een neurologische ziekte

Een neurologische ziekte De ziekte van Alzheimer - (…)

Alzheimer - Begrijpen - Een neurologische ziekte