backtotop
Nieuws

Omega-3 en alzheimer

Diëtetiek als middel in de strijd tegen alzheimer? De vaststelling is niet nieuw, en het oerdegelijke magazine "Neurology" bevestigt het: veel omega-3-rijke producten eten, vermindert het risico op verschillende vormen van dementie, waaronder de ziekte van Alzheimer. Toch moeten we de studieresultaten nuanceren, zo benadrukt Jean-Pierre Brion, neuropatholoog en hoogleraar aan de ULB.

Reclame

Het onderzoek dat die stelling ondersteunt, werd uitgevoerd bij 8.085 mannen en vrouwen boven de 65 jaar die vóór de start van de tests niet aan dementie leden. Na vier jaar follow-up hadden 183 van hen de ziekte van Alzheimer en 98 een ander type dementie. Welk verband is er nu met omega-3-vetzuren, die onder meer in vis, soja, noten en koolzaad zitten. Uit tal van analyses bleek dat, wie veel omega-3-rijke olie inneemt, 60 % minder risico loopt op dementie dan wie er weinig consumeert. En wie elke dag groenten en fruit verorbert, loopt 30 % minder risico. Gezond eten, is dus in zekere mate een goede preventiemaatregel tegen de ziekte.

ApoE4 in de kijker

Toch moeten we de resultaten van deze studie nuanceren, want de consumenten zouden hun risico alleen zien dalen als ze geen drager zijn van één van de varianten van het gen dat verantwoordelijk is voor de productie van apolipoproteïne E4 (ApoE4), dat de ziektekans verhoogt. De meeste proefpersonen waren geen drager van dit gen. Toch kunnen de resultaten "aanzienlijke implicaties hebben voor de volksgezondheid", aldus Pascale Barberger-Gateau van het INSERM, één van de auteurs van de studie. "Maar laten we duidelijk zijn: de resultaten bewijzen niét dat, wie een dieet volgt, nooit de ziekte van Alzheimer zal krijgen!", benadrukt Jean-Pierre Brion, neuropatholoog en hoogleraar aan de ULB. "Het is onmogelijk om dit op individuele schaal te voorspellen, aangezien het slechts om statistieken gaat."

Omega-3, maar wat nog?

Bovendien zijn er geen details bekend over het voedingspatroon van de studiedeelnemers. "Hoewel de resultaten bemoedigend zijn, moeten we toch beseffen dat hij al bij al om vrij algemene aanbevelingen gaat, zonder specifieke adviezen over inname van omega-3-vetzuren", aldus nog Jean-Pierre Brion. Frequentie, hoeveelheid, soorten groenten/fruit/vis: de studieauteur geeft toe "dat de hoeveelheden en de ideale voedselcombinaties voor een maximaal beschermend effect nog niet vaststaan."

Grégory Escouflaire, journalist ViVio

Bron: P. Barberger-Gateau, PhD, C. Raffaitin, MD, L. Letenneur, PhD, C. Berr, PhD, C. Tzourio, PhD, J. F. Dartigues, PhD and A. Alpérovitch, PhD, Dietary patterns and risk of dementia, NEUROLOGY 2007; 69:1921-1930.

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat moet u doen bij geheugen- en gedragsstoornissen?

Stel gemeenschappelijke activiteiten voor die de patiënt met de ziekte van Alzheimer (…)

Alzheimer - Symptomen - Wat moet u doen bij geheugen- en gedragsstoornissen?
De ziekte van Alzheimer: niet alleen geheugenstoornissen

Oriëntatiestoornissen Naast de voor de ziekte van Alzheimer (…)

Alzheimer - Symptomen - De ziekte van Alzheimer: niet alleen geheugenstoornissen