Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:10
Diëtetiek als middel in de strijd tegen alzheimer? De vaststelling is niet nieuw, en het oerdegelijke magazine "Neurology" bevestigt het: veel omega-3-rijke producten eten, vermindert het risico op verschillende vormen van dementie, waaronder de ziekte van Alzheimer. Toch moeten we de studieresultaten nuanceren, zo benadrukt Jean-Pierre Brion, neuropatholoog en hoogleraar aan de ULB.
Het onderzoek dat die stelling ondersteunt, werd uitgevoerd bij 8.085 mannen en vrouwen boven de 65 jaar die vóór de start van de tests niet aan dementie leden. Na vier jaar follow-up hadden 183 van hen de ziekte van Alzheimer en 98 een ander type dementie. Welk verband is er nu met omega-3-vetzuren, die onder meer in vis, soja, noten en koolzaad zitten. Uit tal van analyses bleek dat, wie veel omega-3-rijke olie inneemt, 60 % minder risico loopt op dementie dan wie er weinig consumeert. En wie elke dag groenten en fruit verorbert, loopt 30 % minder risico. Gezond eten, is dus in zekere mate een goede preventiemaatregel tegen de ziekte.
Toch moeten we de resultaten van deze studie nuanceren, want de consumenten zouden hun risico alleen zien dalen als ze geen drager zijn van één van de varianten van het gen dat verantwoordelijk is voor de productie van apolipoproteïne E4 (ApoE4), dat de ziektekans verhoogt. De meeste proefpersonen waren geen drager van dit gen. Toch kunnen de resultaten "aanzienlijke implicaties hebben voor de volksgezondheid", aldus Pascale Barberger-Gateau van het INSERM, één van de auteurs van de studie. "Maar laten we duidelijk zijn: de resultaten bewijzen niét dat, wie een dieet volgt, nooit de ziekte van Alzheimer zal krijgen!", benadrukt Jean-Pierre Brion, neuropatholoog en hoogleraar aan de ULB. "Het is onmogelijk om dit op individuele schaal te voorspellen, aangezien het slechts om statistieken gaat."
Bovendien zijn er geen details bekend over het voedingspatroon van de studiedeelnemers. "Hoewel de resultaten bemoedigend zijn, moeten we toch beseffen dat hij al bij al om vrij algemene aanbevelingen gaat, zonder specifieke adviezen over inname van omega-3-vetzuren", aldus nog Jean-Pierre Brion. Frequentie, hoeveelheid, soorten groenten/fruit/vis: de studieauteur geeft toe "dat de hoeveelheden en de ideale voedselcombinaties voor een maximaal beschermend effect nog niet vaststaan."
Grégory Escouflaire, journalist ViVio
Bron: P. Barberger-Gateau, PhD, C. Raffaitin, MD, L. Letenneur, PhD, C. Berr, PhD, C. Tzourio, PhD, J. F. Dartigues, PhD and A. Alpérovitch, PhD, Dietary patterns and risk of dementia, NEUROLOGY 2007; 69:1921-1930.
Deel en print dit artikel
Het gaat om vaccins die met een spray worden toegediend en die niet alleen de ernst van de ziekte verminderen, maar die ook de overdracht van het virus kunnen stoppen. “D...
Lees verderVier keer meer kinderen met obesitas! Het is belangrijk om al van in het prille begin in te zetten op preventie, zeggen experts. "Als maatschappij en vanuit het beleid mo...
Lees verderProf. Marion Koopmans is de bekendste viroloog van Nederland. Als hoofd van de afdeling Viroscience aan het Erasmusziekenhuis in Rotterdam trok zij in het voorjaar van 20...
Lees verderDe studie, gepubliceerd in de British Medical Journal, probeerde uit te zoeken welke soorten lichaamsbeweging het beste helpen bij depressie door gegevens te bekijken van...
Lees verderDr. Xavier Van der Brempt, longarts en allergoloog in Waha en in de Clinique Saint-Luc in Bouge (Allergopôle), geeft tekst en uitleg over lenteconjunctivitis.
Dr. Françoise Guiot, dermatoloog en oprichter van het Centre médical Saint-Georges in Grez-Doiceau, geeft tekst en uitleg over wat te doen in geval van een acute wonde.
Voor baby's is de keuze van het juiste water delicater dan voor volwassenen. Dr. Émilie Poitoux, kinderarts, geeft tekst en uitleg.
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen