backtotop
Nieuws

Oma of opa heeft de ziekte van Alzheimer

Het is belangrijk om aan kleinkinderen uit te leggen dat een van de grootouders de ziekte van Alzheimer heeft en nooit meer zal worden zoals vroeger. Ze moeten weten dat hij of zij zich eigenaardig kan gedragen en geleidelijk aan het geheugen zal verliezen.

Reclame

Vertel hen de waarheid

Kinderen zijn alert. Er is maar weinig dat ze ontgaat. Ze hebben snel door dat oma of opa een beetje raar reageert. Het heeft daarom geen zin om de waarheid te willen verbergen.

Probeer hen op een eenvoudige manier uit te leggen dat de ziekte van Alzheimer niet besmettelijk is en gewoonlijk oudere mensen treft en beetje bij beetje hun hersenen beschadigt. Dat is de verklaring waarom oma of opa zich soms haar of zijn naam niet meer herinnert, altijd maar dezelfde zinnen herhaalt, vergeet waar hij of zij woont, niet meer weet hoe zich aan te kleden of de eenvoudigste dagdagelijkse dingen te doen, waarom hij of zij shampoo op de tandenborstel smeert, de beste vrienden of familieleden niet meer herkent en af en toe een beetje kwaad of agressief is.

Leg je kinderen uit dat ze dan niet lastig mogen worden op oma of opa, want dat ze het niet opzettelijk doen, dat het door de ziekte komt.

Veel emoties

Deze situatie maakt bij kinderen veel emoties wakker. Ze voelen zich machteloos, worden soms kwaad op de ziekte, wrevelig of zelfs een beetje jaloers omdat hun ouders veel meer bezig zijn met oma of opa. Soms gaan ze zich ook schamen voor het vreemde gedrag van oma of opa. Aarzel niet om er met hen over te praten. Grootvader of grootmoeder hebben die liefde en aandacht nodig, ook al is dat soms moeilijk op te brengen voor iemand die zelfs niet meer weet wie je bent.

Een falend geheugen

Het is een goed idee om de kleinkinderen te betrekken bij het stimuleren van het geheugen van een alzheimerpatiënt. Ze kunnen bijvoorbeeld samen kijken naar films of video’s van de familie, naar albums met familiefoto’s doorbladeren, ze kunnen samen wandelen in de tuin of in de buurt, muziek beluisteren, de kleren helpen kiezen, de tafel dekken, de vaat doen en opbergen in de kast, het bed opmaken, enz.

Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste, in samenwerking met Bie Van Waeyneberghe, voorzitster van de Vlaamse Alzheimer Liga vzw.

Meer informatie vind je in de kinderuitgave “Lieve oma”, te verkrijgen bij de Alzheimerliga (tel. 0800/15 225)

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Dementie en verlies van zelfredzaamheid: wat zijn de (…)

Meer en meer moeilijkheden in het dagelijkse leven De verschillende symptomen hinderen de (…)

Alzheimer - Leven met - Dementie en verlies van zelfredzaamheid: wat zijn de gevolgen?
Wat moet u doen bij geheugen- en gedragsstoornissen?

Stel gemeenschappelijke activiteiten voor die de patiënt met de ziekte van Alzheimer (…)

Alzheimer - Symptomen - Wat moet u doen bij geheugen- en gedragsstoornissen?