backtotop
Nieuws

Gepubliceerd op 05/02/2021

Obesitas: een mogelijk nadelige impact op de ziekte van Alzheimer

Obesitas: een mogelijk nadelige impact op de ziekte van Alzheimer

Obesitas is nefast voor onze hersenen en zou de gevolgen van de ziekte van Alzheimer verergeren, volgens een onderzoek van de Universiteit van Sheffield dat werd gepubliceerd in het Journal of Alzheimer's Disease Reports.

Reclame

Obesitas zou immers het zenuwweefsel kwetsbaarder maken. Patiënten die lijden aan een lichte vorm van dementie zouden er dan ook goed aan doen te zorgen voor een gezond BMI om op die manier de hersenstructuur zo intact mogelijk te houden.

De resultaten zijn verschenen in het Journal of Alzheimer's Disease Reports en wijzen verder op de mogelijke impact van overgewicht rond je veertigste op de gezondheid van je hersenen op latere leeftijd. "Preventie is essentieel in de strijd tegen de ziekte van Alzheimer", verduidelijkt de hoofdauteur van het onderzoek, professor Annalena Venneri van het Neuroscience Institute van de Universiteit van Sheffield en van het NIHR Sheffield Biomedical Research Centre. "We benadrukken dat uit dit onderzoek geen oorzakelijk verband blijkt tussen obesitas en de ziekte van Alzheimer. Het onderzoek toont daarentegen wel aan dat overgewicht extra druk legt op de gezondheid van onze hersenen en dat dit de ziekte kan verergeren."

"De diagnose van de ziektes die dementie veroorzaken, zoals de ziekte van Alzheimer en vasculaire dementie, wordt doorgaans pas gesteld meerdere jaren na het optreden van de eerste symptomen. Wachten tot je zestigste om gewicht te verliezen is dus te laat", besluit ze.

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Is er een verband tussen obesitas en groei bij kinderen?

Obese kinderen komen vroegtijdig in de groei. Dat zou te wijten zijn aan een overproductie van insuline, het (…)

Is er een verband tussen obesitas en groei bij kinderen?
Nierinsufficiëntie: het gewicht van zwaarlijvigheid!

2 tot 7 keer meer risicoVolgens recente studies lopen personen met overgewicht ( (…)