backtotop
Nieuws

Memantine verbetert ook gedragsstoornissen!

Alle partners van alzheimerpatiënten weten het: omgaan met gedragsstoornissen is bijzonder slopend. Vaak voelen ze zich machteloos bij woedeaanvallen of irrationele angsten. Toch is er hoop: memantine blijkt die stoornissen beter te kunnen beheersen.

Reclame

De ziekte van Alzheimer gaat veel verder dan geheugenstoornissen. Angst, foute interpretaties, hallucinaties, waanideeën, plotse woedeaanvallen: partners krijgen er onvermijdelijk mee te maken vanaf een bepaald stadium. Helaas is het soms heel moeilijk om alzheimerpatiënten die bij het minste in woede ontsteken, tot rede te brengen. En het is al even moeilijk om zo iemand te kalmeren als hij voor de zoveelste keer vergeten is waar hij zijn geld heeft verstopt en zijn omgeving beschuldigt van diefstal.

Op de gepaste manier reageren

Uiteraard is het bij agressief gedrag zinloos om te gaan schreeuwen of even agressief uit de hoek te komen. Het komt er integendeel op aan om op een zachte, kalme en geruststellende manier en zo redelijk mogelijk te reageren. Wanneer de agressie echter dagelijks voorkomt, zijn vaak geneesmiddelen noodzakelijk zoals neuroleptica. Maar zoals het spreekwoord zegt: voorkomen is beter dan genezen… Zo blijkt uit een recente studie dat geneesmiddelen als memantine nuttig zijn, niet alleen om intellectuele achteruitgang bij alzheimerpatiënten in een matig tot ernstig stadium te stabiliseren of te vertragen, maar ook bij gedragsstoornissen.

Memantine en gedragsstoornissen

Een recente studie (1) ging het eventuele nut na van memantine bij de beheersing en preventie van sommige gedragsstoornissen. De studie had betrekking op alzheimerpatiënten in een matig tot ernstig stadium. Ze wees uit dat de toevoeging van memantine aan de klassieke behandeling die de patiënten kregen (donepezil), de agressie, prikkelbaarheid en eetproblemen verminderde. Bovendien vertraagde een combinatiebehandeling met memantine de agressie bij patiënten die dit probleem niet hadden bij de start van de behandeling. Een onderzoek (2) van prof. Serge Gauthier had kort voordien al identieke resultaten opgeleverd bij memantine als monotherapie.

Dr. Philippe Violon

(1) Neurology. 2006 Jul 11;67(1):57-63

(2) Gauthier S., Wirth Y., Möbius H.J. (2005): Effects of memantine in behavioural symptoms in Alzheimer`s disease patients: an analysis of the Neuropsychiatric Inventory (NPI) data of two randomized, controlled studies. Int J Geriatric Psychiatry 20: 459 - 464

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Memantine om het geheugenverlies te vertragen

Inwerken op de hersenen Memantine (Ebixa®) werkt anders dan cholinesteraseremmers (…)

Alzheimer - Behandeling - Memantine om het geheugenverlies te vertragen
Dementie en verlies van zelfredzaamheid: wat zijn de (…)

Meer en meer moeilijkheden in het dagelijkse leven De verschillende symptomen hinderen de (…)

Alzheimer - Leven met - Dementie en verlies van zelfredzaamheid: wat zijn de gevolgen?