backtotop
Nieuws

Luisteren naar de mantelzorgers om hen beter te kunnen ondersteunen

Op initiatief van de Koning Boudewijnstichting, heeft een onderzoek, uitgevoerd door het Institut des Sciences humaines et sociales van de Universiteit van Luik, het dagelijkse leven bestudeerd van mantelzorgers die zich inzetten voor hulpbehoevenden. De studie had tot doel een beter inzicht te krijgen in het leven, de behoeften en de verwachtingen van mantelzorgers.

Reclame

Wie zijn ze?

Eerste vaststelling: 75% van de mantelzorgers zijn vrouwen. Marie-Thérèse Casman, sociologe aan de Universiteit van Luik en auteur van de studie, legt uit: "Vrouwen hebben zich altijd beziggehouden met de verzorging van en de hulp aan kwetsbare mensen. Het zal dus niemand verrassen dat er bij de mantelzorgers meer vrouwen zijn dan mannen." Een andere vaststelling: 50% van de mantelzorgers is tussen 46 en 62 jaar oud. De gemiddelde leeftijd is nog hoger voor de mantelzorgers van mensen die lijden aan de ziekte van Alzheimer.

Een voltijdse baan

Van de mantelzorgers die een vragenlijst ingevuld hebben, oefent slechts 46% een beroepsactiviteit uit. "De thuisverzorging van een persoon uit het gezin of de familie kan belangrijke gevolgen hebben op professioneel gebied", vervolgt de sociologe. "Heel wat mantelzorgers – vooral vrouwen – moeten stoppen met hun professionele activiteit of kiezen voor deeltijds werken, zodat zij kunnen blijven zorgen voor hun familielid. Andere mantelzorgers zijn of voelen zich echter verplicht om meer te werken om het hoofd te kunnen bieden aan de kosten die eigen zijn aan de ziekte of de handicap van de persoon voor wie zij zorgen (betaling van de professionele diensten of verzorging aan huis, kosten van de behandelingen…)."

Inzicht krijgen in de behoeften

Er zijn heel wat moeilijkheden waaraan geconfronteerd worden: een gebrek aan praktische hulp, aan psychologische steun of aan informatie betreffende de wetgeving, de beschikbare hulpdiensten, de verenigingen en de administratieve stappen die moeten ondernomen worden. "Zorgen voor een persoon die hulpbehoevend is, is soms moeilijk, maar dat is nog geen reden voor de mantelzorgers om hun taak niet meer te vervullen: zij willen vooral de kans krijgen om af en toe eens op adem te komen", benadrukt de sociologe.

Aurélie Bastin

De studie "Luisteren naar de mantelzorgers om hen beter te kunnen ondersteunen" kan gratis gedownload worden op de website www.kbs-frb.be.  

Info: Werkgroep Thuisverzorgers vzw, Groeneweg 151, 3001 Heverlee, tel. 016/22 73 37, fax 016/22 06 73, E-mail: info@werkgroepthuisverzorgers.be, www.werkgroepthuisverzorgers.be.

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Praktische hulp bij de ziekte van Alzheimer

Thuisverpleging Verpleegkundigen kunnen de door de arts (…)

Alzheimer - Leven met - Praktische hulp bij de ziekte van Alzheimer
Als een depressie aan alzheimer doet denken

Depressie komt relatief vaak voor bij bejaarden en is niet altijd (…)

Alzheimer - Diagnose - Als een depressie aan alzheimer doet denken