backtotop
Nieuws

Licht en melatonine: wapens in de strijd tegen alzheimer

Uit een recente studie blijkt dat blootstelling aan natuurlijk licht en inname van melatonine, ook wel "slaaphormoon" genoemd, de symptomen van alzheimerpatiënten zouden kunnen verlichten.

Reclame

We hebben allemaal een kleine inwendige klok, ons circadisch ritme, die onze 24-uurscyclus regelt en ervoor zorgt dat we elke dag weer behoefte hebben aan slaap. Naarmate we ouder worden, heeft die klok echter de neiging om niet langer correct te functioneren, zeker niet bij de ziekte van Alzheimer. Uit een recente studie is gebleken dat de symptomen van alzheimerpatiënten, van wie de slaap en de dag-/nachtcyclus meestal sterk verstoord zijn, kunnen worden verlicht door in te werken op twee factoren: melatonine, die het inslapen bevordert, en licht, dat de omgekeerde functie vervult.

Doeltreffend bij verschillende symptomen

Deze studie toonde aan dat blootstelling aan licht depressiesymptomen met 19 % vermindert, cognitieve achteruitgang met 5 % en dagelijkse functionele beperkingen met 53 %. Inname van melatonine verminderde de inslaaptijd met ongeveer 8 minuten en verhoogde de slaapduur met 27 minuten. De combinatie van beide elementen verminderde agressief gedrag met 9 %, zorgde ervoor dat de patiënt minder vaak geagiteerd was en minder vaak 's nachts wakker werd, en verhoogde tegelijk de doeltreffendheid van de slaap (minder wakker liggen in bed).

Melatonine: een nachtboodschapper

"Melatonine is een hormoon dat aangemaakt wordt door de pijnappelklier", legt dr. Albert Lachman uit, specialist in slaapgeneeskunde. "Ze fungeert als boodschapper om te melden dat het nacht is en dat het tijd is om te slapen. Vanaf 40 jaar begint de melatonineproductie echter te dalen, al zorgen de externe synchronisatoren (maaltijden, werk…) ervoor dat we daar niet te snel de gevolgen van voelen. Bij bejaarden verzwakken die synchronisatoren echter op hun beurt, wat verklaart waarom hun 24-uursritme vaak verstoord is." Voor alzheimerpatiënten, van wie het waak-/slaapritme des te sterker ontregeld is, blijkt het bijzonder nuttig te zijn om melatonine te nemen. "Wie beter slaapt, kan ook beter cognitief functioneren en heeft een beter humeur. We hebben dat allemaal al wel eens ervaren", aldus nog dr. Lachman.

Laat de zon binnen…

Blootstelling aan intens wit licht (luminotherapie) is doeltreffend gebleken bij de behandeling van sommige slaapstoornissen en seizoensdepressies. Toch suggereert deze studie dat blootstelling aan natuurlijk licht al heel heilzaam kan zijn voor de patiënt. "In het algemeen is het belangrijk om vertrekken overdag goed te verlichten, de gordijnen open te laten en, omgekeerd, 's avonds de lichtbronnen te verminderen, zodat ons lichaam het signaal krijgt dat het nacht wordt. In sommige rusthuizen doet men om organisatorische redenen echter helaas veeleer het omgekeerde."

Julie Luong

Bron: Riemersma-van der Lek en coll. : Effect of bright light and melatonin on cognitive and non cognitive function of elderly residents of group care facilities. A randomized controlled trial. JAMA 2008 ; 299 : 2642-2655.

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Gedragsstoornissen en de ziekte van Alzheimer

Stemmingsschommelingen Net als geheugenstoornissen (…)

Alzheimer - Symptomen - Gedragsstoornissen en de ziekte van Alzheimer
Geheugenstoornissen en de ziekte van Alzheimer

Onschuldige vergeetachtigheid Het beginstadium van de ziekte wordt gekenmerkt door (…)

Alzheimer - Symptomen - Geheugenstoornissen en de ziekte van Alzheimer