backtotop
Nieuws

Lichamelijke problemen: slechts één van de risicofactoren voor alzheimer

Als we een Amerikaanse studie mogen geloven die gedurende zes jaar werd verricht bij meer dan 2.000 bejaarden, zou het best wel eens kunnen dat de eerste symptomen van de ziekte van Alzheimer veeleer fysiek zijn dan mentaal. Volgens dr. Adrian Ivanoiu, neuroloog in Sint-Lucas, is dat echter een misvatting die niets afdoet aan de klinische praktijk en de diagnose.

Reclame

"Bij alzheimerpatiënten blijven de lichaamsfuncties langer behouden dan de mentale. Pas vanaf een verder gevorderd stadium van de ziekte krijgen de patiënten last van onder meer evenwichts-, loop- en coördinatiestoornissen. Die treden echter nooit op in een vroeg stadium, en als dat toch het geval is, zijn ze zeer discreet en perfect draaglijk. In dat stadium is er hoogstens sprake van vermoeidheid", aldus de specialist. Welke lessen kunnen we dan trekken uit de studie die een aantal onderzoekers van de Universiteit van Washington uitvoerden? Dr. Ivanoiu benadrukt: "De studie bewijst gewoon dat een slechte lichamelijke conditie één van de mogelijke risicofactoren is, maar zeker niet de hoofdoorzaak van de ziekte!" Temeer omdat de patiënten in de studiegroep die tijdens de follow-upperiode dement werden, van bij het begin verschillende antecedenten vertoonden: cognitieve achteruitgang, hoger genetisch risico en cardiovasculaire antecedenten.

Een combinatie van risicofactoren

"Ook al is het altijd beter om zo gezond mogelijk te leven, toch mogen we niet zomaar zeggen dat elke dag sporten het alzheimerrisico aanzienlijk vermindert", aldus nog dr. Ivanoiu. "Wel doen patiënten die verschillende risicofactoren tegelijk vertonen, er goed aan om te proberen het aantal factoren te verminderen. Het is dus belangrijk dat ze weten dat lichamelijke inactiviteit er mogelijk één van is." Met andere woorden: "Deze studie doet niets af aan de diagnosemethode: ze toont gewoon aan dat personen die een hele reeks negatieve factoren combineren, waaronder fysieke verzwakking, het grootste risico lopen op dementie. Er is dus geen reden tot paniek: de ziekte van Alzheimer is nooit het gevolg van gebrek aan lichaamsbeweging en/of van lichamelijke vermoeidheid, en de eerste ziektesymptomen blijven wel degelijk mentaal. Men zegge het voort!

Grégory Escouflaire

Bron: Wang, L. Archives of Internal Medicine, May 22, 2006; vol. 166: pp 1115-1120.

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Geheugenstoornissen en de ziekte van Alzheimer

Onschuldige vergeetachtigheid Het beginstadium van de ziekte wordt gekenmerkt door (…)

Alzheimer - Symptomen - Geheugenstoornissen en de ziekte van Alzheimer
Gedragsstoornissen en de ziekte van Alzheimer

Stemmingsschommelingen Net als geheugenstoornissen (…)

Alzheimer - Symptomen - Gedragsstoornissen en de ziekte van Alzheimer