backtotop
Nieuws

"Les Jardins de la Mémoire": een aangepaste leefomgeving voor alzheimerpatiënten

Op het ogenblik dat een alzheimerpatiënt moet worden opgenomen, rijst de vraag: waar precies? "Les Jardins de la Mémoire" is een nieuw RVT dat een volledig aangepast zorg- en begeleidingsaanbod biedt voor alzheimerdementie. Tekst en uitleg van directeur Christian Englebert.

Reclame

Rust- en verzorgingstehuis "Les Jardins de la Mémoire" opende op 30 juni 2005 zijn deuren. Het hangt af van de "Université Libre de Bruxelles" (ULB) en is bestemd voor patiënten met bepaalde vormen van dementie, waaronder alzheimer. "We willen onze gasten een aangename, veilige omgeving bieden waarin ze zich kunnen ontplooien. Onze belangrijkste uitdaging is trouwens: voldoen aan de diverse behoeften en verwachtingen van de patiënten in elke fase van hun ziekte, ongeacht hun graad van hulpbehoevendheid", aldus directeur Christian Englebert.

Talrijk en deskundig personeel

"Les Jardins de la Mémoire" kan 120 patiënten opvangen en telt er momenteel een zestigtal… en dat voor een zorgteam van maar liefst 37 leden. "Ons personeel is dus talrijker dan in een gewoon rusthuis. We beschikken echt over een multidisciplinair team: artsen en verpleegkundigen, maar ook kinesitherapeuten, ergotherapeuten, psychologen, een logopediste, een kapster… Al onze medewerkers krijgen trouwens een speciale opleiding om te leren omgaan met gedesoriënteerde en demente personen, plus ook permanente vorming", vervolgt Christian Englebert.

Aangepaste activiteiten en workshops

Ander typisch kenmerk: de gasten verblijven bijna nooit op hun kamer, maar worden de hele dag door begeleid. Naast de verzorging en de maaltijden krijgen ze elke dag activiteiten aangeboden: cognitieve en creatieve workshops, muzikale animatie, dans, wandelingen, praatsessies, koken… "Via die activiteiten willen we elke patiënt de kans geven om zich te ontplooien en te participeren", aldus nog Christian Englebert. "We zijn ervan overtuigd dat leven in groep, met een vast tijdsschema en duidelijke regels, ook houvast biedt aan gedesoriënteerde personen." Voor een vlottere organisatie worden de patiënten opgesplitst in kleine groepjes, afhankelijk van hun hulpbehoevendheid en de zorg die ze nodig hebben. Elke week wordt hun toestand geëvalueerd en worden ze zo nodig overgeplaatst naar een beter aangepaste groep, naargelang het ziekteverloop.

Een speciaal architecturaal kader

Alzheimerpatiënten hebben ook nood aan vaste ankerpunten op de plaatsen die ze frequenteren. "Vandaar dat we de omgeving hebben moeten aanpassen. Het kwam erop aan een goed evenwicht te vinden tussen veiligheid en vrijheid. Dus hebben we gekozen voor veilig ingerichte plaatsen (leuningen in de gangen, nachtverlichting, aanpasbare vertrekken en keukens…) die tegelijk ook in elkaar overlopen, zodat iedereen zich vrij kan bewegen." Kortom, het tehuis is zo ingericht dat de gasten vlot van de ene plaats naar de andere kunnen wandelen. Bovendien is er ook een beveiligde tuin. Christian Englebert besluit: "Dankzij al die elementen kunnen we alzheimerpatiënten een aangepast, warm en gezellig kader bieden".

Karell Robert

Gezondheidsjournaliste

Les Jardins de la Mémoire

Tel.: 02/522.02.02

E-mail: info@jarmemo.be

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Praktische hulp bij de ziekte van Alzheimer

Thuisverpleging Verpleegkundigen kunnen de door de arts (…)

Alzheimer - Leven met - Praktische hulp bij de ziekte van Alzheimer
Geheugenstoornissen en de ziekte van Alzheimer

Onschuldige vergeetachtigheid Het beginstadium van de ziekte wordt gekenmerkt door (…)

Alzheimer - Symptomen - Geheugenstoornissen en de ziekte van Alzheimer