backtotop
Nieuws

"Le Bon Jour d'Ignace": een oplossing om alzheimerpatiënten langer thuis te houden

Alzheimerpatiënten worden idealiter pas opgenomen in een rusthuis als het echt niet anders meer kan. Gelukkig bestaan er oplossingen om hen zo lang mogelijk thuis te laten. Onder meer de dagverzorgingscentra. Ze ontlasten de omgeving aanzienlijk en zorgen ervoor dat de patiënten langer zelfredzaam blijven.

Reclame

We hadden daarover een gesprek met Bernard Wilmet, directeur van "Le Bon Jour d'Ignace", een dagverzorgingscentrum in Laken (Brussel). Hij legt ons de voordelen uit van een dergelijke formule voor alzheimerpatiënten.

Het doel

“Le Bon Jour d’Ignace” groeide uit een eenvoudige vaststelling. “Vandaag belanden al te veel patiënten ten onrechte in een rusthuis. Een centrum zoals het onze is bestemd voor alle patiënten die nog zo veel mogelijk thuis willen blijven, maar van wie de familie de dagelijkse verzorging niet (meer) aankan.”“Le Bon Jour d'Ignace” kan deze mensen overdag opvangen tijdens de week; ‘s avonds en in het weekend mogen ze dan naar huis.“We bieden opvang voor hulpbehoevende personen en vertrouwen hen toe aan de zorg van professionals (ergotherapeuten, kinesitherapeuten, logopedisten, verpleegkundigen…). Op die manier helpen we hen om in zekere mate zelfredzaam te blijven.”

Hoe verloopt een dag in het centrum'

"Een dag in het centrum begint vaak met lectuur. Een verpleegkundige leest voor uit de krant en bespreekt samen met de patiënt een actueel onderwerp. Een heilzame activiteit voor alzheimerpatiënten, want zo houden ze voeling met de dagelijkse realiteit. Het is zeer belangrijk om die activiteit elke dag te plannen op hetzelfde moment. Op die manier beseffen de patiënten dat het om het begin van de dag gaat, waardoor ze beter structuur kunnen brengen in de rest van hun dag.Nadien staan er allerlei activiteiten op het programma: toneel, muziek, koken of handvaardigheden zoals tuinieren, kaders maken, bloemschikken… Allemaal activiteiten waar de patiënten thuis niet meer toe komen en die hen dwingen om zich te blijven uiten en te communiceren met anderen. Soms organiseert het centrum ook een bezoek aan een kinderdagverblijf. Contact tussen bejaarden en jonge kinderen is immers heel verrijkend.”"Ten slotte zijn er ook individuele gesprekken met ergotherapeuten. Meestal laten alzheimerpatiënten zich afschrikken door de groep. Vandaar dat het goed is om dergelijke gesprekken te plannen, om een beter beeld te krijgen van hoe ver de ziekte gevorderd is en de autonomiegraad van de patiënt te evalueren.”

Een ontlasting voor de familie

"Een alzheimerpatiënt vraagt veel aandacht van zijn omgeving, alleen al omdat hij af en toe kan weglopen. Soms wordt de situatie onhoudbaar voor de familie. Doordat de familieleden zich overdag niet hoeven bezig te houden met de patiënt, kunnen ze een “normaal” leven leiden en hun normale beroeps- of andere activiteiten voortzetten.”

Opname

"De patiënten worden vaak doorverwezen door hun huisarts of door een maatschappelijk werk(st)er. Toch komen dankzij mond-tot-mondreclame steeds meer patiënten rechtstreeks naar het centrum.”

Minimum twee dagen per week

"We aanvaarden ook mensen die slechts één dag per week willen komen. Toch heeft de praktijk ons geleerd dat het aan te raden is om minstens twee dagen te komen. We hebben immers vastgesteld dat ons personeel het moeilijker heeft om grondig kennis te maken en doeltreffend samen te werken met patiënten die slechts één dag per week naar hier komen.”

Praktisch

“Le Bon Jour d'Ignace” is open van maandag tot en met vrijdag, van 8.30 tot 17 u.Het centrum kan zo’n twintig personen opvangen.Het is erkend door het RIZIV en de bijdrage per persoon bedraagt ongeveer € 20 per dag (de terugbetaling verschilt naargelang het ziekenfonds).De chauffeur van het centrum kan de patiënten thuis komen afhalen vanaf 7.30 u. en brengt ze rond 17.30-18 u. weer naar huis. Het transport gebeurt met een minibus die speciaal uitgerust is voor rolstoelen.Reserveringen en afspraken: tel. 02/476.89.83E-mail: bonjourignace@skynet.beLimalaan 20, 1020 Brussel (Laken)

Volg de medische actualiteit en abonneer u op de nieuwsbrieven van MediPedia.

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Opname in een woon- en zorgcentrum van een patiënt met de (…)

Opname in een instelling: een moeilijke beslissing Als een patiënt met de ziekte (…)

Alzheimer - Leven met - Opname in een woon- en zorgcentrum van een patiënt met de ziekte van Alzheimer
Voordelen in de gezondheidszorg bij de ziekte van Alzheimer

Verhoogde terugbetaling van gezondheidskosten Voor rechthebbenden op verhoogde (…)

Alzheimer - Leven met - Voordelen in de gezondheidszorg bij de ziekte van Alzheimer