backtotop
Nieuws

Langer werken: een goede remedie tegen alzheimer?

Volgens Britse onderzoekers zouden mensen die langer werken, ook hun risico op de ziekte van Alzheimer "uitstellen".

Reclame

Werken is gezond! Enkele jaren geleden hadden sommige studies al aangetoond dat hooggeschoolden met alzheimer pas later cognitieve stoornissen krijgen. Welnu, uit nieuwe studies blijkt duidelijk dat intellectuele stimulatie een doeltreffend afweermiddel is tegen de eerste symptomen van de ziekte. Daarnaast volgden Britse onderzoekers 382 demente bejaarde mannen. De resultaten verschenen onlangs in de "International Journal of Geriatric Psychiatry".

Langer actief = later ziek

De onderzoekers volgden het ziekteverloop bij die patiënten en stelden achteraf vast dat beroepsmatig actief blijven, een beschermend effect heeft. Wie na de pensioengerechtigde leeftijd bleef werken, kreeg meestal pas later de eerste symptomen van Alzheimer dan wie vroegtijdig gestopt was. Uit de studie bleek dat elk extra werkjaar de ziektesymptomen met gemiddeld 6 weken uitstelde. De auteurs geven toe dat er nog bijkomende analyses nodig zijn om te bepalen welke mechanismen de ziekte precies afremmen. Toch zijn ze van oordeel dat langer werken voor een intellectuele stimulans zorgt, waardoor de persoon in kwestie zijn mentale capaciteiten zou behouden en de eerste symptomen pas op latere leeftijd zouden verschijnen.

De "cognitieve reserves" op peil houden

Volgens de onderzoekers zou iedereen over een "cognitieve reserve" beschikken. Die zou gevormd worden door de totale kennis en knowhow die we tijdens ons leven hebben opgebouwd. Ze zou fungeren als barrière tegen de ziekte van Alzheimer, op voorwaarde dat we ze onderhouden en zo lang mogelijk blijven "voeden". De studie geeft wel geen details over de activiteiten van die ijverige senioren. Toch lijkt het evident dat elke ochtend trouw naar het werk gaan, geen absolute garantie biedt tegen Alzheimer. Sommige patiënten krijgen zelfs al hun eerste klachten op het ogenblik dat ze nog volop carrière maken.

En zelfs als werken een goede remedie is, zoals de Britse studie suggereert, hoeven mensen die gekozen hebben voor een welverdiende rust, zich geen zorgen te maken. Het komt er immers vooral op aan om een voldoende rijk intellectueel en sociaal leven te blijven leiden, kwestie van je hersenen te stimuleren. Zoals de onderzoekers opmerken, zijn sommigen zelfs intellectueel actiever tijdens hun pensioen dan toen ze nog werkten.

Jonathan Barbier

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
De ziekte van Alzheimer: verschillende oorzakelijke factoren

Genetische voorbestemdheid De echte oorzaak van de ziekte van Alzheimer is nog altijd onbekend. (…)

Alzheimer - Oorzaken - De ziekte van Alzheimer: verschillende oorzakelijke factoren
De ziekte van Alzheimer: niet alleen geheugenstoornissen

Oriëntatiestoornissen Naast de voor de ziekte van Alzheimer (…)

Alzheimer - Symptomen - De ziekte van Alzheimer: niet alleen geheugenstoornissen