backtotop
Nieuws

Kunsttherapie: bijzonder nuttig voor alzheimerpatiënten!

De organisatie Alzheimer Belgique/Alzheimer België organiseert workshops kunsttherapie om de communicatie van alzheimerpatiënten te verbeteren. Vormen en kleuren komen er in de plaats van woorden. Begeleidster Nathalie de Wouters d'Oplinter schetst de voordelen van die aanpak.

Reclame

Kunsttherapie is een psychologische methode die in de eerste plaats bestemd is voor mensen met psychische stoornissen (emotionele stoornissen, stress, gebrek aan zelfvertrouwen…). Wat ons echter vooral interesseert aan kunsttherapie, is dat ook alzheimerpatiënten er baat bij kunnen hebben.

Anders communiceren

Vanaf een zeker stadium van de ziekte krijgen alzheimerpatiënten het moeilijk om zich verbaal te uiten. Dat kan tot woede, frustratie en isolement leiden. Kunsttherapie wil dergelijke reacties vermijden en biedt hen daarom andere expressiemiddelen aan, zodat ze zich kunnen uiten via een artistieke activiteit, wat die ook inhoudt. Mandala's (geometrische figuren) kleuren bijvoorbeeld, waarbij ze de kleuren kunnen kiezen afhankelijk van hun gemoedstoestand. Via dit soort activiteit kunnen ze hun gevoelens uiten, wat vaak hun evenwicht bevordert en hen innerlijke rust geeft.

Kernwoorden: expressie en communicatie!

Er wordt gewerkt met groepjes van zes patiënten waarbij iedereen zijn favoriete activiteit beoefent. Zo kunnen ze kiezen voor zang, instrumenten, aquarel, poppen maken of mandala's kleuren. "Ze noemen dit hun club. Ze praten met elkaar, omhelzen elkaar en knopen op die manier sociale banden aan. Hier hoeven ze niet te vrezen voor minachtende blikken, beledigende opmerkingen of vergelijkingen met gezonde mensen. De workshops hebben als doel ieders capaciteiten te waarderen en vooral de gemaakte vooruitgang te benadrukken."

De omgeving reageert bijzonder enthousiast

De vzw Alzheimer Belgique lanceerde dit kunsttherapieproject in september 2005. Het had meteen succes, niet alleen bij de patiënten, maar ook bij hun familie. "Als de omgeving weet dat hun alzheimerpatiënt een paar uur zinvol bezig is en niet zomaar ergens gedropt wordt, werkt dat bijzonder geruststellend", benadrukt Nathalie de Wouters d’Oplinter.

Een beschermende cocon

Bovendien stelt de kunsttherapeute ook vast dat het plezier blijft, ook als het artistieke aspect verdwijnt. "Sommige patiënten kunnen niet meer deelnemen aan de activiteiten, maar blijven toch komen, om de anderen te helpen, naar hen te luisteren en samen te lachen." Kortom, dit soort workshop is ook een geschikt praat- en luisterforum dat de empathie bevordert. Op die manier kunnen alzheimerpatiënten een paar uur samenzijn op een plek waar ze zich goed voelen en waar ze hun emoties kunnen delen met anderen.

Aline Goosens

Voor meer info:

Alzheimer Belgique

Tel.: 02/428.28.19 of 02/428.28.10

Website: www.alzheimerbelgique.be

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
De ziekte van Alzheimer: hoe een depressie overwinnen?

De eerste symptomen van de ziekte van Alzheimer gaan vaak gepaard met een depressieve toestand, aangezien de (…)

Alzheimer - Behandeling - De ziekte van Alzheimer: hoe een depressie overwinnen?
Memantine om het geheugenverlies te vertragen

Inwerken op de hersenen Memantine (Ebixa®) werkt anders dan cholinesteraseremmers (…)

Alzheimer - Behandeling - Memantine om het geheugenverlies te vertragen