backtotop
Nieuws

Kerst en Nieuwjaar vieren met een Alzheimerpatiënt

Mensen met een Alzheimerpatiënt in hun familie willen hun eindejaarsfeesten vaak met de zieke delen. Maar als deze persoon in een gespecialiseerde instelling verblijft, vergt zo'n 'uitnodiging' wel enkele aanpassingen.

Reclame

Een patiënt bij zich thuis uitnodigen voor de feesten is een mooi gebaar. Maar zo iemand weghalen uit de instelling waar hij van nabij wordt gevolgd - ook al is het maar voor de duur van een middag- of avondmaal - kan een shock veroorzaken. “Algemeen gesproken is het beter om de leefgewoonten van Alzheimerpatiënten niet overhoop te halen, want ze hebben behoefte aan regelmaat en houvast“, zegt Pascale Cornette, geriater en hoofd van de dienst Geriatrie van de Universitaire Ziekenhuizen Saint-Luc in Brussel. “Als een patiënt moeite heeft om de mensen om zich heen te herkennen en plots tussen een massa volk komt te zitten, kan hij in de war raken“, aldus nog de specialist.

De beslissing om een patiënt bij zo’n gebeuren te betrekken, moet evenwel geval per geval genomen worden. “Als de patiënt zijn familie bijvoorbeeld regelmatig ziet buiten de instelling waar hij verblijft, is er geen enkel probleem om hem uit te nodigen voor het kerst- of nieuwjaarsmaal of voor een ander gelijkaardig feest“, besluit Pascale Cornette.

 

Respecteer het dagritme van de patiënt

 

Zie er in ieder geval op toe dat u hem niet blootstelt aan lawaai en respecteer zijn levensritme: het uur waarop hij zijn geneesmiddelen neemt, zijn middagmaal krijgt of naar bed gaat. Buitenshuis slapen kan bij Alzheimerpatiënten angsten veroorzaken. “De kans bestaat dat hij ‘s nachts opstaat. Als hij dan geen herkenningspunten vindt, kan hij bang worden of uit zijn evenwicht raken“,vertelt de specialist. Het is dus beter om hem ’s avonds terug naar de hem vertrouwde instelling te brengen.

 

Alcohol, ja…maar met mate

 

Het heeft geen zin om een patiënt te verbieden om een glaasje te drinken tijdens het middagfeest of ‘s avonds. Maar leg hem dan wel grenzen op die hij niet mag overschrijden. “Alcohol werkt opwekkend bij bepaalde symptomen, legt Pascale Cornette uit. Mensen met de ziekte van Alzheimer mogen drinken, maar dan wel heel bescheiden“.

Als de patiënt tijdens het feest tekenen van paniek begint te vertonen of agressief wordt, neem hem dan mee naar een aparte kamer, ergens waar het rustig is of waar hij even kan rusten. “Wees er vooral niet onvriendelijk tegen en praat hem geen schuldgevoelens aan. Het is voor hem niet gemakkelijk om in een vreemde omgeving te zijn waar hij zijn draai niet vindt.“ Ook hier is de meest verstandige beslissing om hem terug te brengen naar de instelling, ook al moet u het feest daardoor afbreken.

 

Feesten in de instelling

 

Er bestaat trouwens een alternatief voor familieleden: “Ze kunnen zelf naar de instelling gaan. Het personeel organiseert met Kerstmis en oudejaar altijd een avondfeestje. Ze zullen er heel goed onthaald worden“. En de Alzheimerpatiënt blijft in zijn vertrouwde omgeving.

Jonathan Barbier

 

 

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Hoe evolueert de ziekte van Alzheimer?

Aantasting van de cognitieve functies Alle lichamelijke en geestelijke functies (…)

Alzheimer - Symptomen - Hoe evolueert de ziekte van Alzheimer?
De ziekte van Alzheimer: een ziekte die meer en meer (…)

Ongeveer 100.000 getroffen mensen De ziekte van Alzheimer is een zware aandoening die ongeveer 100. (…)

Alzheimer - Begrijpen - De ziekte van Alzheimer: een ziekte die meer en meer voorkomt