backtotop
Nieuws

Kan ik mijn partner nog thuishouden?

Alleen uzelf kunt die vraag beantwoorden. De plaatsing van mensen in een rust- en verzorgingstehuis hangt vooral af van het zorgvermogen van de omgeving.

Reclame

Geen absolute medische reden

Alzheimerpatiënten moeten zelden om medische redenen opgenomen worden in een rusthuis, ongeacht de ernst van hun toestand. Er is evenmin per definitie gespecialiseerde apparatuur nodig om ze thuis te houden. 70 % van alle Belgische Alzheimerpatiënten wordt thuis verzorgd. De meeste gezinnen verkiezen dus die oplossing boven plaatsing in een rusthuis. Thuiszorg mag dan al in de meeste gevallen de voorkeuroplossing zijn, het is niet altijd automatisch de beste.

Een te hoge kostprijs voor de omgeving

Het is aan het gezin zelf om uit te maken of het de Alzheimerpatiënt kan blijven verzorgen. “Er bestaat niet zoiets als één enkel criterium, zoals weglopen of agressiviteit. Het is een zeer subjectieve aangelegenheid. De reden om een patiënt te laten opnemen, is altijd de omgeving die uitgeput is en het niet meer aankan”, aldus mevr. Sartenaer, hoofd van de vzw “Baluchon Alzheimer” (deze vereniging stuurt een thuiszorgster naar de Alzheimerpatiënt, zodat de vaste verzorger even op adem kan komen - zie ons nieuwsbericht hierover). Als de begeleiders oververmoeid raken, heeft dat uiteraard een rechtstreekse weerslag op het welzijn van de patiënt. Een mantelzorger die aan het eind van zijn krachten is, kan de patiënt niet meer 24 uur op 24 de aandacht geven die nodig is voor zijn veiligheid, en evenmin het respect en de affectie die hij verdient. De meeste verzorgingsproblemen hebben dan ook te maken met uitgeputte mantelzorgers die niet de hulp krijgen die ze nodig hebben.

Niet aarzelen om hulp te vragen

De essentiële voorwaarde om de patiënt thuis te kunnen houden, is inderdaad hulp vinden, ofwel in de nabije omgeving, ofwel bij sociale diensten en gespecialiseerde verenigingen. In sommige gevallen volstaat een gezinswerkster die een paar uur per week helpt bij het huishouden, de boodschappen of het eten, om het gezin te ontlasten. Ook gerichte hulp zoals Baluchon Alzheimer kan waardevol zijn. Ondersteuning van praat- of zelfhulpgroepen zoals de Nationale Alzheimerliga is zeer waardevol. Het is hoe dan ook belangrijk om zich niet in zijn eentje te blijven beredderen en te beseffen dat er wel degelijk hulp beschikbaar is.

Zijn beperkingen aanvaarden

Het is even belangrijk om in een dergelijke situatie lucide te blijven, zijn beperkingen te aanvaarden en er zich bij neer te leggen dat zijn draagkracht overschreden is. Plaatsing in een instelling is zelden de enige oplossing, maar soms wel de beste. De capaciteit van een persoon of gezin om alle problemen de baas te kunnen die bij de ziekte van Alzheimer komen kijken, is even persoonlijk als de pijntolerantiedrempel, aldus Angelina Sartenaer. Sommige gezinnen kunnen zonder probleem situaties aan waar andere in geen geval tegen opgewassen zijn. Het komt er in de eerste plaats op aan pragmatisch te zijn. Krijgt de Alzheimerpatiënt thuis echt de aandacht die hij elders niet zou krijgen? Kunnen de personen in de omgeving de last wel echt dragen, zonder dat dit ten koste gaat van hun eigen gezondheid? Is het antwoord op één van beide vragen “nee”, dan moet een plaatsing overwogen worden.

www.baluchon-alzheimer.be

www.alzheimer.be

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Opname in een woon- en zorgcentrum van een patiënt met de (…)

Opname in een instelling: een moeilijke beslissing Als een patiënt met de ziekte (…)

Alzheimer - Leven met - Opname in een woon- en zorgcentrum van een patiënt met de ziekte van Alzheimer
Wat moet u doen bij geheugen- en gedragsstoornissen?

Stel gemeenschappelijke activiteiten voor die de patiënt met de ziekte van Alzheimer (…)

Alzheimer - Symptomen - Wat moet u doen bij geheugen- en gedragsstoornissen?