backtotop
Nieuws

Hypertensie voorkomen in de strijd tegen alzheimer

Hoewel het precieze verband tussen hypertensie (te hoge bloeddruk) en de ziekte van Alzheimer nog niet precies vaststaat, ziet het er toch naar uit dat het eerste het tweede bevordert. Een vaststelling die de preventie en behandeling van hypertensie des te belangrijker maakt.

Reclame

Leeftijd, erfelijkheid (genetische risicofactoren) en arteriële hypertensie zijn belangrijke risicofactoren voor de ziekte van Alzheimer. Momenteel hebben we nog maar heel weinig greep op de eerste twee, maar de derde factor is allesbehalve een fataliteit…

Hypertensie en dementie

De onderzoekers verrichtten heel wat autopsieën op alzheimerpatiënten en stelden daarbij letsels vast in de hersenbloedvaten. Dr. Eric Salmon, neuroloog en specialist in geheugenstoornissen in het CHU van Luik, legt uit: "Uit die studies blijkt dat, als vaatletsels door hypertensie zich op de typische alzheimerletsels enten (die veroorzaakt worden door een abnormale eiwitophoping), ze dementie van het alzheimertype kunnen bevorderen".

Een rechtstreeks, maar nog mysterieus verband

"Ander onderzoek heeft aangetoond dat hypertensiepatiënten die niet correct behandeld worden, een groter risico lopen op alzheimer, ook al vertonen ze geen enkel hersenvatletsel", preciseert dr. Salmon. "Hypertensie zou dan ook beschouwd kunnen worden als een risicofactor voor zuivere alzheimer." Toch zijn er nog bijkomende studies nodig om de precieze rol van hypertensie te bepalen in die gevallen.

Van vaststelling tot actie

Naar alle waarschijnlijkheid zou de behandeling van hypertensie de ziekte van Alzheimer kunnen verhinderen. Zo hebben onderzoekers aan de John Hopkins-universiteit vastgesteld dat het alzheimerrisico bij de meeste hypertensiepatiënten die bloeddrukverlagende geneesmiddelen (antihypertensiva) nemen, in een paar jaar tijd met 40 % daalt*. Toch benadrukt dr. Salmon: "Deze geneesmiddelen zijn weliswaar doeltreffend, maar zolang het precieze werkingsmechanisme niet bekend is, geldt dat alleen voor hypertensiepatiënten. De andere zouden veel te zware bijwerkingen riskeren". Er bestaat daarentegen geen enkele tegenindicatie voor voedings- en levensstijlmaatregelen; die zijn zeer geschikt om de bloeddruk op het juiste peil te houden. Zo is het sterk aan te raden om gewichtstoename te beperken, regelmatig te sporten, evenwichtig te eten, zuinig om te springen met zout en zijn alcoholverbruik te verminderen.

Aurélie Bastin, met medewerking van dr. Eric Salmon, neuroloog in het "Centre Hospitalier Universitaire" van Luik.

*Khachaturian, Ph.D., Zandi, Peter, Ph.D. et al, "Antihypertensive Medication Use and Incident Alzheimer Disease" Arch Neurol. 2006; 63.

.

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
De ziekte van Alzheimer: een hersenaandoening

Niet alle mechanismen die een rol spelen bij de ziekte van Alzheimer (…)

Alzheimer - Begrijpen - De ziekte van Alzheimer: een hersenaandoening
De ziekte van Alzheimer: een ziekte die meer en meer (…)

Ongeveer 100.000 getroffen mensen De ziekte van Alzheimer is een zware aandoening die ongeveer 100. (…)

Alzheimer - Begrijpen - De ziekte van Alzheimer: een ziekte die meer en meer voorkomt