backtotop
Nieuws

Huisdieren: de beste vrienden van alzheimerpatiënten?

Honden en katten: de enen zijn er bang van of moeten er niets van hebben, maar voor anderen betekenen ze veel meer dan alleen een huisdier. Zo blijkt uit verschillende studies dat sommige alzheimerpatiënten minder agressief worden en beter communiceren met een gezelschapsdier in hun omgeving.

Reclame

"André is alzheimerpatiënt en sprak de labrador in zijn rusthuis steevast aan met een verkeerde naam", vertelt Françoise Sion, algemeen secretaris van Ethologia (Belgische Vereniging voor Studie en Informatie over de Relatie Mens-Dier). "Daarop vroeg het zorgpersoneel aan zijn omgeving hoe het eigenlijk zat, en wat bleek: ook hij had vroeger een labrador. Met hem over de hond praten, was voor de verpleegkundigen een manier om herinneringen los te weken en zijn aandacht te trekken."

De stoornissen enigszins verzachten…

Verhalen zoals die van André zijn niet zeldzaam. Tal van studies bewijzen het: een huisdier kan een heilzaam effect hebben op alzheimerpatiënten, in die zin dat het hun gedrags- en communicatiestoornissen kan verminderen en bovendien hun tastzin kan verbeteren. Contact met honden en katten is echter niet de enige manier om hun levenskwaliteit te verhogen.

Alzheimerpatiënten: aquariumliefhebbers?

Drie gespecialiseerde zorgeenheden in de Verenigde Staten voerden een verbazend experiment uit (1) waaruit blijkt dat aquariumvissen de meest onrustige alzheimerpatiënten kunnen kalmeren. "Er namen 70 patiënten aan deel die zeer weinig aten en veel gewicht verloren", legt Françoise Sion uit. "De onderzoekers bestudeerden gedurende drie weken hun voedingsgewoonten en zetten hen vervolgens naast een aquarium tijdens het eten. En wat bleek? Na één maand aten ze 33% meer dan anders, terwijl 62 deelnemers gewicht gewonnen hadden. De trage, harmonieuze bewegingen van de vissen hadden bij de meesten een rustgevende werking, waardoor ze zich veel beter konden concentreren op hun maaltijd."

Een dag in dag uit opgebouwde relatie…

In Wallonië liggen projecten om met huisdieren te werken in therapeutische programma's voor alzheimerpatiënten nog ter studie. In Vlaanderen daarentegen werken al heel wat rusthuizen op die manier. Zo organiseert een instelling in Brakel activiteiten die de tastzin stimuleren. Geregeld lopen er honden en katten door de gangen….

Voor de adressen van rusthuizen die huisdiertherapie aanbieden, kunt u contact opnemen met de vzw Ethologia.

Adres: Konkelstraat 87-89

1150 Brussel

Website: www.ethologia.be

Aurélie Bastin

 

(1) Bron: Edwards, N, Beck, AM (2003). Using Aquariums in Managing Alzheimer's Disease: Increasing Resident Nutrition and Improving Staff Morale. Pet Care Trust Final Report.

 

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Praktische hulp bij de ziekte van Alzheimer

Thuisverpleging Verpleegkundigen kunnen de door de arts (…)

Alzheimer - Leven met - Praktische hulp bij de ziekte van Alzheimer
De ziekte van Alzheimer: een ziekte die meer en meer (…)

Ongeveer 100.000 getroffen mensen De ziekte van Alzheimer is een zware aandoening die ongeveer 100. (…)

Alzheimer - Begrijpen - De ziekte van Alzheimer: een ziekte die meer en meer voorkomt