backtotop
Nieuws

Homocysteïne: een nieuwe risicofactor?

Een hoog homocysteïnegehalte bij vrouwen van middelbare leeftijd zou dementie van het alzheimertype kunnen voorspellen. Homocysteïne is een aminozuur in het bloed.

Reclame

Een hoge concentratie homocysteïne wordt beschouwd als een cardiovasculaire risicofactor. Sinds een paar jaar wordt er ook een nauwe link gelegd met de ziekte van Alzheimer. Zo hebben verschillende studies* aangetoond dat ouderen met een hoog homocysteïnegehalte een hoger risico lopen om de ziekte te krijgen. En uit een nieuwe studie** blijkt dat een hoge concentratie bij vrouwen van middelbare leeftijd mogelijk een voorspellende factor is voor de ziekte van Alzheimer.

Een langetermijnstudie

Die laatste conclusies zijn het resultaat van een Zweedse studie van nooit eerder geziene omvang. De studie werd opgestart eind jaren 60, en er namen ongeveer 1.500 vrouwen aan deel tussen 38 en 60 jaar. Ze werden gedurende 35 jaar gevolgd, met regelmatige bloedafnames. Dankzij dit langetermijnonderzoek stelden de onderzoekers een correlatie vast tussen een hoog homocysteïnegehalte op middelbare leeftijd en het latere ontstaan van Alzheimer.

"De ziekte kwam twee keer meer voor bij vrouwen met een hoge homocysteïneconcentratie. Bovendien lag het risico op niet-alzheimerdementie 70 % hoger bij vrouwen met zo'n sterke concentratie", aldus dr. Dimitri Zylberstein, die meewerkte aan het onderzoek.

Een nog onduidelijke rol

Toch is er nog altijd onduidelijkheid over de interpretatie van de resultaten: veroorzaakt homocysteïne hersenschade? Is het hoge gehalte bij sommige personen het gevolg van een andere factor die dementie zou veroorzaken? Vandaar dat er bijkomend onderzoek nodig is om de precieze rol van dit aminozuur verder uit te klaren.

Screening via homocysteïne? Niet per se nuttig?

Volgens de auteurs kan de studie wel degelijk tastbare resultaten opleveren: "Meting van het homocysteïnegehalte bij vrouwen van middelbare leeftijd zou het mogelijk maken om de risicoprofielen te bepalen voor alzheimer en dementie", benadrukt dr. Zilberstein.

Toch lijkt het overhaast om dergelijke screeningtests te organiseren. Enerzijds omdat de opsporing van een hoge homocysteïneconcentratie niet met absolute zekerheid latere dementie kan voorspellen. Anderzijds omdat zo'n screening paniekreacties zou veroorzaken waar de medische wereld momenteel nog geen geruststellend antwoord op kan geven, aangezien er nog geen preventieve behandelingen bestaan tegen de ziekte van Alzheimer.

Jonathan Barbier

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Geheugenstoornissen en de ziekte van Alzheimer

Onschuldige vergeetachtigheid Het beginstadium van de ziekte wordt gekenmerkt door (…)

Alzheimer - Symptomen - Geheugenstoornissen en de ziekte van Alzheimer
Gedragsstoornissen en de ziekte van Alzheimer

Stemmingsschommelingen Net als geheugenstoornissen (…)

Alzheimer - Symptomen - Gedragsstoornissen en de ziekte van Alzheimer