backtotop
Nieuws
Hightech in dienst van de patiënt

Hightech in dienst van de patiënt

Lokalisatie via gps, videobewaking... : de hightechmarkt heeft een bijzondere interesse voor alzheimerpatiënten.

Reclame

Allerlei technologische nieuwigheden overspoelen ons leven, om ons comfort te verbeteren. De ontwerpers hebben ingezien dat het ook interessant is om specifieke hulpmiddelen te ontwikkelen voor alzheimerpatiënten. Doel: hun veiligheid verhogen. Er zijn dan ook heel wat initiatieven in dit domein.

Antiweglooparmbandjes

Laten we een voorbeeld nemen uit Lomme, in Noord-Frankrijk. Sinds een paar jaar dragen de bewoners van een rust- en verzorgingstehuis dat vooral alzheimerpatiënten opneemt, een elektronisch armbandje. Dit intelligente tuig waarschuwt het personeel bij bewustzijnsverlies, hypothermie of gewoon als de gebruiker het verliest. Maar het moet vooral vermijden dat patiënten weglopen. Een elektronische chip in de armband vergrendelt de deuren automatisch, zodra de bewoners te dicht bij de deuren komen. Zo kunnen ze niet buiten.

Ook voor particulieren

Dit 'antiwegloopprincipe' is niet alleen bestemd voor instellingen. Ook particulieren kunnen ervan profiteren. Zo hebben heel wat firma's producten ontwikkeld om patiënten te 'volgen': schoenen, horloges, gsm's... Al die courante gebruiksvoorwerpen zijn voorzien van een elektronische chip. Als ze verbonden worden met een gps-systeem kunnen ze in real time nauwkeurig opgespoord worden per satelliet.

Intelligente videobewaking

De bewakingssector gaat zelfs nog verder. Zo heeft een Frans bedrijf een videobewakingssysteem ontwikkeld voor zorgbehoevende bejaarden. Hoe? Dankzij software die elk abnormaal gedrag kan detecteren en analyseren: bruuske gebaren, valpartijen, geschreeuw, te sterke of onregelmatige ademhaling... Al die gedragingen worden opgespoord via geluids- en beeldsensoren, waarna er automatisch een extern bewakingssysteem gewaarschuwd wordt. Ter plaatse decodeert een team de gegevens en roept het zo nodig de hulpdiensten op. Voordeel: de patiënt hoeft niet de hele tijd in de gaten gehouden te worden door de leden van het bewakingscentrum. Die schieten alleen in actie als de software een incident meldt.

Ethische kwesties

Ook al lijken deze technologieën op het eerste gezicht verleidelijk, toch blijven de zorgverleners sceptisch. Onder meer gezien de ethische vragen die ze oproepen. "Technologie kan de veiligheid van alzheimerpatiënten helpen verbeteren en is in die zin heel positief", aldus Jurn Verschraegen, coördinator van het Expertise Centrum Dementie Vlaanderen, dat gespecialiseerd is in de behandeling van dementerenden. "Toch kan technologie de mens nooit vervangen in zijn contact met de patiënt. Ze biedt weliswaar soms een doeltreffend antwoord, maar mag ons tegelijk niet blind maken voor de diepere oorzaken achter bepaald risicogedrag van patiënten."

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
De symptomen van de ziekte van Alzheimer niet minimaliseren

Jammer genoeg wordt (…)

Alzheimer - Symptomen - De symptomen van de ziekte van Alzheimer niet minimaliseren
Wat moet u doen bij geheugen- en gedragsstoornissen?

Stel gemeenschappelijke activiteiten voor die de patiënt met de ziekte van Alzheimer (…)

Alzheimer - Symptomen - Wat moet u doen bij geheugen- en gedragsstoornissen?