backtotop
Nieuws
Het moment van afscheid

Het moment van afscheid

De laatste levensdagen van een alzheimerpatiënt zijn de gelegenheid om afscheid te nemen van de geliefde. Dit bijzondere moment biedt naasten ook de kans om hun rouwproces voor te bereiden.

Reclame

De ziekte van Alzheimer leidt onherroepelijk tot de dood. Het overlijden van de patiënt is het eindpunt van een vaak langzame evolutie. In die lange periode moet de naaste omgeving zich voortdurend aanpassen aan diens onstabiele gezondheidstoestand. In de laatste ziektestadia kan de patiënt niet meer rechtop staan en glijdt hij zachtjes weg uit het leven. "Het is moeilijk om bij een terminale alzheimerpatiënt na te gaan in welke mate hij nog bewust is en wat hij precies voelt. Het is ook onmogelijk uit te maken of hij nog verstaat wat zijn geliefden zeggen", aldus dr. Cornejo, geriater en hoofd van de dienst geriatrie van het 'Centre Hospitalier' van Dinant.

Menselijke warmte en troost

De naaste omgeving gaat op verschillende manieren om met die onzekerheid. De meesten beschouwen het als een gelegenheid om de stervende menselijke warmte en troost te bieden. Sommigen brengen uren door aan zijn ziekbed, halen herinneringen op, luisteren samen met hem naar zijn favoriete liedjes of houden gewoon zijn hand vast. En zelfs als de patiënt hen niet herkent, heeft dat weinig belang: uiteindelijk gaat het in de eerste plaats om zijn gemoedsrust.

Het rouwproces voorbereiden

Deze meestal emotierijke periode heeft ook een positieve impact op de naaste omgeving van de patiënt. "De laatste levensdagen zijn voor familie of vrienden een mooie gelegenheid om hun rouwproces voor te bereiden", vervolgt de geriater. Want zelfs als de omgeving perfect op de hoogte is van de diagnose en het ziekteverloop, is er niet altijd de mogelijkheid om zich voor te bereiden op het onvermijdelijke. "De geliefden zijn vaak actief betrokken bij het dagelijks leven van de patiënt. Ze verrichten dagdagelijkse taken, verlenen zorg... Die momenten zijn niet altijd geschikt om zich mentaal voor te bereiden op het overlijden van een dierbare", benadrukt dr. Maria Cornejo.

De thuisomgeving: niet altijd geschikt

In de meeste gevallen brengt de patiënt zijn levenseinde - dat kan gaan van enkele dagen tot enkele weken - door in het ziekenhuis, een rust- en verzorgingstehuis of een gespecialiseerde instelling. Het comfort van de zieke is er gewaarborgd. "Ondanks de goede wil van de naasten is de thuisomgeving toch niet altijd geschikt tijdens de stervensfase", besluit dr. Maria Cornejo. Omringd door zijn geliefden en door deskundig personeel kan de zieke in vrede afscheid nemen van het leven.

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Hoe evolueert de ziekte van Alzheimer?

Aantasting van de cognitieve functies Alle lichamelijke en geestelijke functies (…)

Alzheimer - Symptomen - Hoe evolueert de ziekte van Alzheimer?
Als een depressie aan alzheimer doet denken

Depressie komt relatief vaak voor bij bejaarden en is niet altijd (…)

Alzheimer - Diagnose - Als een depressie aan alzheimer doet denken