backtotop
Nieuws
Het hongerhormoon: een verband met de ziekte van Alzheimer?

Het hongerhormoon: een verband met de ziekte van Alzheimer?

Leptine is een eetlustremmer die ook een sleutelrol zou spelen bij de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer. Een vaststelling die nieuwe therapeutische perspectieven biedt.

Reclame

Leptine wordt tijdens het eten geproduceerd door de vetcellen en remt de eetlust door het verzadigingsgevoel te stimuleren. Volgens experts zouden sommige zwaarlijvige personen ongevoelig zijn voor dit hormoon, en dus niet in staat om hun hongergevoel te beheersen. Maar leptine zou nog een veel complexere rol kunnen vervullen. Zo zouden volgens een recente studie* de risico's om de ziekte van Alzheimer te krijgen onder meer afhangen van de leptineconcentratie in het lichaam.

Het belang van het leptinegehalte

Om tot die conclusie te komen, bestudeerden Amerikaanse onderzoekers tussen 1990 en 1994 de leptineconcentraties van honderden bejaarden. Acht jaar later werden bij de studiedeelnemers hersenscans genomen. Resultaat: ongeveer een kwart van de proefpersonen met de laagste leptineniveaus kregen de ziekte van Alzheimer, tegen slechts 6 % van diegenen met een hoog leptinegehalte in het bloed.

Leptine: een rol als marker?

Het gaat hier om de eerste onderzoeksconclusies die een dergelijk verband leggen tussen leptine en de ziekte van Alzheimer, dus moeten ze nog bevestigd worden. Toch is dit hoe dan ook een veelbelovend wetenschappelijk spoor. Volgens de studieauteurs zou de meting van het leptinegehalte kunnen dienen als marker om de ziekte eventueel te kunnen voorspellen. Maar opgelet: een lage leptineconcentratie wijst niet noodzakelijk op dementie. Het gaat hier slechts om één van de mogelijke risicofactoren.

Een nieuw therapeutisch perspectief

De Amerikaanse onderzoekers wijzen nog op een andere mogelijkheid: gezien de essentiële invloed van leptine in de hersenen zou het hormoon ook een rol kunnen spelen bij therapieën om de ziekte te bestrijden. Wetenschappers staan hier echter voor een zware opdracht. Ook al hebben behandelingen op basis van leptine uitstekende resultaten opgeleverd bij laboratoriummuizen met obesitas, toch hadden ze niet het verhoopte effect bij patiënten. De resultaten zullen wellicht beter zijn in de strijd tegen Alzheimer.

Jonathan Barbier

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
De ziekte van Alzheimer: verschillende oorzakelijke factoren

Genetische voorbestemdheid De echte oorzaak van de ziekte van Alzheimer is nog altijd onbekend. (…)

Alzheimer - Oorzaken - De ziekte van Alzheimer: verschillende oorzakelijke factoren
Gedragsstoornissen en de ziekte van Alzheimer

Stemmingsschommelingen Net als geheugenstoornissen (…)

Alzheimer - Symptomen - Gedragsstoornissen en de ziekte van Alzheimer