backtotop
Nieuws
Gsm's: weldadige golven?

Gsm's: weldadige golven?

Tot nog toe werden ze als schadelijk beschouwd, maar volgens een Amerikaanse studie zouden elektromagnetische golven bescherming bieden tegen de ziekte van Alzheimer.

Reclame

Zijn elektromagnetische golven een mogelijke behandeling tegen de ziekte van Alzheimer? Zo luidt in elk geval de vraag, afgaand op de resultaten van een Amerikaanse studie die enkele weken geleden verscheen. De onderzoekers wilden daarbij nagaan in welke mate gsm's toxisch zijn voor het geheugen. Ze bestudeerden daarvoor 96 muizen, waarvan sommige al ziek waren en een groot deel genetisch gewijzigd was om de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen. De proefdieren werden gedurende 7 à 9 maanden 2 uur per dag blootgesteld aan de elektromagnetische golven van een antenne. Ter vergelijking: het effect is min of meer hetzelfde als wanneer mensen jarenlang verschillende uren per dag aan de telefoon zouden hangen.

Een barrière tegen de ziekte

Tegen alle verwachting in bleken de genetische gewijzigde muizen beschermd tegen de ziekte. Ze scoorden bovendien even goed op de geheugentests als gezonde muizen. Beter nog: de muizen die al ziek waren, kregen een deel van geheugenfunctie terug. De amyloïde plaques in hun hersenen, die typisch zijn voor de ziekte van Alzheimer, waren verminderd.

Een opwarming van de hersenen

Hoe vallen die resultaten te verklaren? Volgens de onderzoekers zouden elektromagnetische golven de temperatuur van de hersenen verhogen, waardoor de amyloïde cellen vernietigd worden.

Nog te bevestigen

Toch moeten deze hoopgevende resultaten nog bevestigd worden. En vooral: ze moeten nog getest worden op mensen, want de ziekte van Alzheimer uit zich bij muizen niet precies op dezelfde manier als bij de mens. In afwachting van definitievere conclusies is overmatige blootstelling aan elektromagnetische golven dan ook af te raden. Volgens sommige specialisten veroorzaken ze immers tumoren en verstoren ze de werking van de hersencellen.

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Een neurologische ziekte

Een neurologische ziekte De ziekte van Alzheimer - (…)

Alzheimer - Begrijpen - Een neurologische ziekte
De ziekte van Alzheimer: niet alleen geheugenstoornissen

Oriëntatiestoornissen Naast de voor de ziekte van Alzheimer (…)

Alzheimer - Symptomen - De ziekte van Alzheimer: niet alleen geheugenstoornissen