backtotop
Nieuws
Groter dementierisico voor partners

Groter dementierisico voor partners

Partners van alzheimerpatiënten zouden meer risico lopen om ook zelf dement te worden.

Reclame

Een recente studie heeft aangetoond dat een relatie met een dementerende persoon zelf een risicofactor vormt voor dementie. De onderzoekers volgden gedurende meer dan tien jaar 2.442 personen. Uit de resultaten blijkt dat partners van dementiepatiënten zes keer meer kans lopen om ook zelf cognitieve stoornissen te krijgen. Die correlatie zou niets te maken hebben met de gemeenschappelijke omgeving - ook al is die hypothese niet volledig uit te sluiten -, maar alles met stress.

Stress: een risicofactor

Samenleven met een alzheimerpatiënt is een regelrechte dagelijkse beproeving. De zorg die de patiënt nodig heeft en de voortdurende aandacht die hij vaak vergt, leggen een loodzware last op de partner, die meestal zelf al bejaard is en niet altijd in goede gezondheid. Maar het is vooral pijnlijk om te moeten zien hoe je geliefde verandert en achteruitgaat. Een aantal herinneringen of gemeenschappelijke passies niet langer kunnen delen, of in de ergste gevallen zelfs niet meer herkend worden als partner, veroorzaakt zwaar psychisch lijden. Zo zou het koppel blootstaan aan chronische stress, die op zijn beurt nefaste gevolgen zou hebben voor de hersenen en op lange termijn tot dementie zou leiden.

Mannen zijn gevoeliger dan vrouwen

Mannen en vrouwen zijn niet gelijk voor deze problematiek. Zo zouden mannen twaalf keer meer risico lopen om dement te worden door de ziekte van hun vrouw. Deels omdat mannen rekenen op hun vrouw om de banden met familie en vrienden in stand te houden. Als de vrouw ziek wordt, brokkelt heel dat sociaal netwerk af en raakt de man geïsoleerd.

Goede zelfzorg is belangrijk

Goede zelfzorg is belangrijk om uw partner optimaal te helpen. Vaak offert de partner zich op ten koste van zijn eigen gezondheid. Om dat probleem te vermijden en zo goed mogelijk om te gaan met stress, bestaan er verschillende oplossingen: zichzelf voldoende vrije tijd gunnen, kunnen rekenen op familie of vrienden, lid worden van een patiëntenvereniging...

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Dementie en verlies van zelfredzaamheid: wat zijn de (…)

Meer en meer moeilijkheden in het dagelijkse leven De verschillende symptomen hinderen de (…)

Alzheimer - Leven met - Dementie en verlies van zelfredzaamheid: wat zijn de gevolgen?
Praktische hulp bij de ziekte van Alzheimer

Thuisverpleging Verpleegkundigen kunnen de door de arts (…)

Alzheimer - Leven met - Praktische hulp bij de ziekte van Alzheimer