backtotop
Nieuws
Goede nachtrust helpt tegen alzheimer

Goede nachtrust helpt tegen alzheimer

Volgens onderzoekers zou slaapgebrek het risico op de ziekte van Alzheimer verhogen. Een goede nachtrust daarentegen zou een beschermend effect hebben.

Reclame

U slaapt graag? Des te beter, want dat is goed voor uw gezondheid! Volgens een recente studie zou een goede slaapkwaliteit een preventieve rol spelen tegen de ziekte van Alzheimer.

De rol van amyloïde plaques

Amerikaanse onderzoekers hebben de impact geanalyseerd van slaapgebrek op de vorming van amyloïde plaques in de hersenen. Deze eiwitten worden natuurlijk aangemaakt door de zenuwcellen en vervolgens geleidelijk geëlimineerd. Bij personen met de ziekte van Alzheimer is die eliminatie vertraagd. Resultaat: de eiwitten hopen zich op tot er zich plaques vormen die de zenuwcellen vernietigen. Vooral de hersenzones die de geheugen- en begripsfuncties, het gedrag en de spraak sturen, worden daardoor aangetast.

Een verband tussen slaap en amyloïde plaques

De conclusies van een onderzoek op muizen met de ziekte van Alzheimer zijn overduidelijk: muizen met chronisch slaaptekort ontwikkelen veel meer amyloïde plaques dan muizen met voldoende slaap. Omgekeerd verminderen de amyloïde plaques bij muizen die een behandeling krijgen om langer te slapen.

Voorzichtig omspringen met de resultaten

De wetenschappelijke wereld is duidelijk geboeid door de link tussen slaapgebrek en dementie van het alzheimertype, maar stelt zich ook vragen bij een aantal punten. Allereerst over de werking van slaapmiddelen. Ons lichaam went snel aan dit soort geneesmiddelen, die op de duur geen effect meer hebben. Het zou dan ook niet zinvol zijn om gebruik van slaapmiddelen aan te moedigen bij alzheimerpatiënten.

Deze proef op muizen waarborgt bovendien niet dat de resultaten automatisch ook gelden voor mensen. Er is dus grondiger onderzoek nodig. Hoe dan ook, slaapgebrek kan op zich nooit een voldoende reden zijn om de ziekte van Alzheimer te verklaren.

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat moet u doen bij geheugen- en gedragsstoornissen?

Stel gemeenschappelijke activiteiten voor die de patiënt met de ziekte van Alzheimer (…)

Alzheimer - Symptomen - Wat moet u doen bij geheugen- en gedragsstoornissen?
Neuropsychologische tests bij de diagnose van Alzheimer

Mini Mental State Examination Ook al bestaat er geen specifieke biologische marker (…)

Alzheimer - Diagnose - Neuropsychologische tests bij de diagnose van Alzheimer