backtotop
Nieuws

Ergotherapie: een nuttig hulpmiddel, zowel voor patiënten als mantelzorgers

Ergotherapiesessies helpen om de levenskwaliteit van dementiepatiënten en hun verzorgers te verbeteren: zo luidt het advies van een recente Nederlandse studie die aantoont dat ergotherapie de zelfredzaamheid van de patiënt én het "hulpvermogen" van de mantelzorger bevordert.

Reclame

Typisch voor demente personen – zoals alzheimerpatiënten – is dat ze niet langer zichzelf kunnen beredderen, elke zin voor initiatief verliezen en niet meer deelnemen aan sociale activiteiten. Stuk voor stuk gevolgen waar zowel patiënten als mantelzorgers onder lijden. Dit capaciteitsverlies ontneemt de patiënt immers niet alleen zijn voldoening en levenslust, maar kan ook de mantelzorger frustreren en zelfs uitputten. Onlangs verscheen er in de British Medical Journal een studie waaruit blijkt dat ergotherapie een aanzienlijke hulp kan betekenen!

De zelfredzaamheid verhogen via activiteiten

Ergotherapie heeft als doel personen met lichamelijke, geestelijke en/of sociale problemen te begeleiden, zodat ze zich (opnieuw) beter kunnen beredderen in hun dagelijkse leven. Hoe? Via concrete activiteiten die afgestemd zijn op hun mogelijkheden en beperkingen. Zo gingen onderzoekers aan de Universiteit "Nijmegen Medical Center" in Nederland onlangs de effecten van ergotherapie na op dementen.

Dubbele doelgroep

135 matig demente 65-plussers, begeleid door hun belangrijkste verzorger, werden willekeurig ingedeeld in twee groepen: de ene groep kreeg ergotherapiesessies, de andere niet. Het ergotherapieprogramma omvatte tien sessies van elk één uur, gespreid over een periode van vijf weken. De therapeuten moesten elk "koppel" patiënt/mantelzorger helpen om zijn leefomgeving aan te passen, maar ook om een andere kijk te krijgen op het gedrag van de patiënt en de rol van de verzorger.

Heilzaam voor iedereen!

Beide groepen werden gedurende zes weken gevolgd en drie maanden na de behandeling opnieuw geëvalueerd. Resultaat: 75 % van de patiënten die ergotherapie hadden gekregen, was mobieler geworden, en meer dan 80 % had minder hulp nodig bij hun dagdagelijkse taken. De mantelzorgers van hun kant voelden zich veel slagkrachtiger en voelden ook minder druk op hun schouders. Hoewel de therapie tijd in beslag neemt, is het volgens de auteurs toch zinvol om demente patiënten ergotherapiesessies te laten volgen: "De klinische winst van ergotherapie - zowel voor patiënten als mantelzorgers - is een extra argument om dementie proactief aan te pakken".

Voor meer info:

Nationale Belgische Federatie van Ergotherapeuten

Tel.: 02/375 64 77

Website: www.ergobel.be

Karell Robert
Gezondheidsjournaliste

 

BRONNEN: Graff, M., British Medical Journal, Nov.17, 2006, online edition

 

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat moet u doen bij geheugen- en gedragsstoornissen?

Stel gemeenschappelijke activiteiten voor die de patiënt met de ziekte van Alzheimer (…)

Alzheimer - Symptomen - Wat moet u doen bij geheugen- en gedragsstoornissen?
De ziekte van Alzheimer: niet alleen geheugenstoornissen

Oriëntatiestoornissen Naast de voor de ziekte van Alzheimer (…)

Alzheimer - Symptomen - De ziekte van Alzheimer: niet alleen geheugenstoornissen