backtotop
Nieuws
Een tehuis op maat voor alzheimerpatiënten

Een tehuis op maat voor alzheimerpatiënten

Een Antwerps architectenbureau biedt oplossingen aan om de dagelijkse levenskwaliteit van alzheimerpatiënten te verbeteren. Een alternatieve en vernieuwende aanpak.

Reclame

 

Opname in een instelling: een bron van frustratie

Opname van een alzheimerpatiënt is vaak een bron van frustratie voor de zieke en kan zijn naaste omgeving opzadelen met een gevoel van mislukking. De nv OSARarchitects in Antwerpen biedt vernieuwende architecturale oplossingen aan om alzheimerpatiënten te huisvesten. Zodat de situatie minder pijnlijk is voor de patiënt en zijn familie, maar ook voor het verzorgend personeel.

De zintuigen stimuleren

Het Antwerpse architectenbureau heeft een aantal rusthuizen speciaal ingericht als aangename leefplekken. Daarbij is alles in het werk gesteld om zo veel mogelijk te voldoen aan de behoeften van alzheimerpatiënten. Zo zijn alle gemeenschappelijke ruimten gelinkt aan een specifieke activiteit (ontspanning, ontdekking, maaltijden...), kwestie van oriëntatieproblemen te vermijden. De architecten kwamen ook op het idee om de vijf zintuigen van de patiënten te stimuleren met kleuren en geuren, en om ze te associëren met die activiteiten. Op die manier kunnen ze logische verbanden leggen, wat dan weer hun leven vergemakkelijkt. Een voorbeeld: iemand die op zoek is naar zijn kamer, kan zeggen: "De keuken is het vertrek waar het ruikt naar lekker eten en waar we eten. Mijn slaapkamer is de ruimte die daarop uitgeeft". Ook de inrichting van de kamers is zorgvuldig bestudeerd. Zo kan het gebruik van alkoofbedden geruststellend werken voor alzheimerpatiënten.

Een op maat gemaakt tehuis

De gemeenschappelijke ruimten zijn ook sociale ontmoetingsplaatsen waar de bezoekers in contact komen met de andere patiënten. Dat creëert een dynamiek. "Het gebeurt zelfs dat sommigen na het overlijden van hun naaste toch op bezoek blijven komen bij andere patiënten, en hier vrijwilligerswerk doen", vult Eve Van Dyck aan, architecte bij OSAR.

Deze leefruimten zijn bovendien ook speciaal bestudeerd voor het verzorgend personeel, zodat het zich vlotter kan bewegen en de patiënten de hele tijd in het oog kan houden. Kortom, dit tehuis is speciaal ontworpen voor de ziekte van Alzheimer.

Innovaties voor een betere levenskwaliteit

Een dergelijke nieuwe aanpak kan letterlijk en figuurlijk voor wat frisse lucht zorgen in de lange strijd tegen alzheimer. "Alzheimerpatiënten blijven zeer gevoelig voor hun omgeving", aldus Marguerite Mormal, voorzitster van Alzheimer België. "Dus moeten we proberen om hen tot het einde een optimale levenskwaliteit te bieden. Vandaar dat het belangrijk is om nieuwe denksporen te ontwikkelen." De zoektocht naar nieuwe behandelingen of preventiemethoden is uiteraard belangrijk. Toch mogen we niet vergeten welk gewicht er dag in dag uit rust op de schouders van alzheimerpatiënten en hun naasten. Alle oplossingen om hun levenskwaliteit te verbeteren, zijn dan ook welkom.

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
De ziekte van Alzheimer: een hersenaandoening

Niet alle mechanismen die een rol spelen bij de ziekte van Alzheimer (…)

Alzheimer - Begrijpen - De ziekte van Alzheimer: een hersenaandoening
De ziekte van Alzheimer: een ziekte die meer en meer (…)

Ongeveer 100.000 getroffen mensen De ziekte van Alzheimer is een zware aandoening die ongeveer 100. (…)

Alzheimer - Begrijpen - De ziekte van Alzheimer: een ziekte die meer en meer voorkomt