backtotop
Nieuws

Een procedure om vermiste patiënten op te sporen

De politiezone Hekla heeft een originele procedure ontwikkeld om vermiste alzheimerpatiënten makkelijker op te sporen.

Reclame

Op 17 september organiseerde de vereniging Alzheimer België naar aanleiding van Wereld Alzheimer Dag haar 9de colloquium. Ook de politie was aanwezig op dit evenement. Niet om de beveiliging te verzekeren, maar om een procedure voor te stellen om vermiste demente personen doeltreffender op te sporen.

Hoofdspreker was Patrick Crabbé, hoofdinspecteur van de politiezone Hekla (Hove-Edegem-Kontich-Lint-Aartselaar). Deze geografische zone ligt in de provincie Antwerpen, telt 72.500 inwoners en fungeert sinds 2006 als testzone voor dit proefexperiment.

Risicoverdwijningen

"Demente bejaarden en vooral alzheimerpatiënten raken wel eens vermist", aldus de politieofficier. "Dergelijke situaties kunnen hen in gevaar brengen, vooral als ze dringende medische zorg nodig hebben of in psychische nood bevinden."

Na verschillende actoren te hebben geraadpleegd in de ouderenzorg, waaronder het Expertise Centrum Dementie Orion in Antwerpen, werkte de politie een protocol uit om het opsporingswerk te versnellen en te vereenvoudigen.

Een signaletische fiche voor opvanginstellingen

Het protocol is gebaseerd op een document dat wordt overhandigd aan opvanginstellingen en bij een verdwijning moet worden opgestuurd naar de politie. "Als de instellingen het spel correct spelen, moeten ze één exemplaar bewaren per patiënt", legt Patrick Crabbé uit. Het gaat om een heuse signaletische fiche met verschillende elementen. Niet alleen informatie over de instelling in kwestie, maar ook over het geneesmiddelenprofiel en de geneesmiddelenbehoeften van de patiënt. Idealiter bevat de fiche ook een recente foto, details over de kleding die de patiënt droeg de dag van zijn verdwijning, en de contactgegevens van de naaste omgeving.

De verdwijning melden binnen 20 minuten

"Voor meer doeltreffendheid raden we de instellingen aan om ons dit document binnen 20 minuten na de verdwijning door te mailen, en wel naar een speciaal daarvoor bestemd adres: vermist@hekla.be", vervolgt Patrick Crabbé. Toch is ook telefonische bevestiging vereist, om te garanderen dat de politiediensten wel degelijk over alle nodige gegevens beschikken.

Dat document is niet alleen nuttig voor het politieonderzoek, maar bevat ook een aantal specifieke richtlijnen voor de instellingen. Zo herinnert het eraan dat er in eerste instantie vooral gezocht moet worden in de nabije omgeving. "In veruit de meeste gevallen worden de vermisten teruggevonden binnen een straal van 500 tot 2.000 meter rond de plaats van de verdwijning. Soms worden ze zelfs al opgespoord op het ogenblik dat ze zich nog in hun instelling bevinden", beklemtoont de hoofdinspecteur.

Het systeem wordt uitgebreid

"Sinds het systeem wordt uitgetest, levert het uitstekende resultaten op. Zo hebben we verschillende verdwijningen zeer snel kunnen oplossen." Voortaan zullen andere politiediensten in het land gepolst worden om een vergelijkbare procedure op te starten.

Gezien het grote enthousiasme hebben de verantwoordelijken beslist om ook particulieren te laten profiteren van het systeem. Zo kunnen ze voortaan op eenvoudig verzoek het document in kwestie opvragen, op voorwaarde dat ze binnen de Hekla-zone wonen. Dat aanbod geldt ook voor de verschillende zorgactoren, zoals artsen, kinesitherapeuten, organisaties...

Jonathan Barbier

Meer info op www.hekla.be en meer bepaald op www.hekla.be/zdiensten/vermissing/

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Een neurologische ziekte

Een neurologische ziekte De ziekte van Alzheimer - (…)

Alzheimer - Begrijpen - Een neurologische ziekte
Geheugenstoornissen en de ziekte van Alzheimer

Onschuldige vergeetachtigheid Het beginstadium van de ziekte wordt gekenmerkt door (…)

Alzheimer - Symptomen - Geheugenstoornissen en de ziekte van Alzheimer