backtotop
Nieuws

Een huidtest om alzheimer op te sporen?

De wetenschappelijke wereld heeft nog altijd problemen met het diagnosticeren van de ziekte van Alzheimer. Een nieuwe ontdekking in de VS zou echter een huidtest kunnen opleveren om de ziekte tijdig op te sporen.

Reclame

Het alzheimeronderzoek blijft vooral toegespitst op de opsporing van de ziekte. Er bestaat immers nog altijd geen enkele test om met zekerheid de diagnose te stellen. Vandaar dat de resultaten van de studie van het "Blanchette Rockefeller Neurosciences Institute" zo belangrijk zijn. Zo zouden er in de huid biomarkers kunnen worden opgespoord om de ziekte van Alzheimer te diagnosticeren.

Een huidtest

De onderzoekers hebben ontdekt dat de ziekte van Alzheimer een aantal enzymen wijzigt in de fibroblasten (huidcellen). Die enzymen (Erk 1 en Erk 2) reageren immers abnormaal op een stof, "bradykinine" genoemd. De test die onlangs is ontwikkeld om die afwijking op te sporen, zou voor artsen een bijkomend diagnosewapen zijn, naast de al bekende klinische symptomen waarop ze zich baseren.

Hoe sneller opgespoord, hoe beter behandeld!

Momenteel is het nog altijd bijzonder moeilijk om de ziekte van Alzheimer te onderscheiden van andere vormen van dementie. De enige manier om alle twijfels over de diagnose weg te werken, blijft een autopsie. Met andere woorden: een microscopisch hersenonderzoek na het overlijden. De huidige behandelingen kunnen de ziekte nog altijd niet genezen, maar alleen stabiliseren. Een snellere en zekerder diagnose zou de behandeling en de levenskwaliteit van de patiënt dan ook bijzonder sterk verbeteren!

Een eenvoudiger methode

Een huidtest zou veel minder invasief en pijnlijk zijn dan bijvoorbeeld een lumbale punctie, een soms lastig onderzoek. Bovendien vergt deze test geen ingewikkelde apparatuur en kan ze rechtstreeks gebeuren in de behandelkamer van de arts. Deze huidtest zit echter nog in de proeffase, en er wordt dan ook vol belangstelling uitgekeken naar de resultaten van grondiger studies over dit onderwerp…

Marion Garteiser
Gezondheidsjournaliste

 

Bronnen: Khan, T.K. and Alkon, D.L. Proceedings of the National Academy of Sciences 2006; early online edition. News release, Blanchette Rockefeller Neurosciences Institute.

 

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat moet u doen bij geheugen- en gedragsstoornissen?

Stel gemeenschappelijke activiteiten voor die de patiënt met de ziekte van Alzheimer (…)

Alzheimer - Symptomen - Wat moet u doen bij geheugen- en gedragsstoornissen?
De ziekte van Alzheimer: niet alleen geheugenstoornissen

Oriëntatiestoornissen Naast de voor de ziekte van Alzheimer (…)

Alzheimer - Symptomen - De ziekte van Alzheimer: niet alleen geheugenstoornissen