backtotop
Nieuws

Eén glas sap per dag om in vorm te blijven?

Elke dag een glas vruchten- of groentesap drinken, zou de ziekte van Alzheimer kunnen voorkomen! Zo luidt in elk geval de stelling van een recente Amerikaanse studie. Daaruit blijkt dat minstens drie keer per week sap drinken, het alzheimerrisico met 76 % vermindert.

Reclame

Omgevingsfactoren

Vorige studies hadden uitgewezen dat Japanners die in Japan wonen, minder alzheimer krijgen dan Japanners die zijn uitgeweken naar de Verenigde Staten. Die vaststelling leek erop te wijzen dat omgevingsfactoren, zoals het voedingspatroon of de levensstijl in het algemeen, de ontwikkeling van de ziekte kunnen beïnvloeden.

Vandaar dat een team onderzoekers van de Vanderbilt School of Medicine (Tennessee) besloot om gedurende tien jaar ongeveer 2.000 Amerikanen te volgen van Japanse origine. De deelnemers waren minstens 65 jaar, en niemand vertoonde bij het begin van de studie symptomen van de ziekte van Alzheimer of van dementie. De onderzoekers testten om de twee jaar de cognitieve capaciteiten van de vrijwilligers. Tegelijkertijd waren 1.589 proefpersonen bereid om regelmatig een vragenlijst in te vullen over hun eetgewoonten. Ook met het tabaksverbruik en de lichaamsbeweging van de deelnemers werd rekening gehouden.

De beschermende rol van polyfenolen…

Na tien jaar bleek dat diegenen die minstens drie keer per week een glas vruchten- of groentesap dronken, 76 % minder risico liepen op alzheimer. Wie slechts één glas per week nuttigde, zag zijn risico toch nog met 16 % dalen.

Het ontstaan van de ziekte van Alzheimer hangt samen met de ophoping van bèta-amyloïde eiwitten in de hersenen. Andere studies hadden er al op gewezen dat polyfenolen, natuurlijke antioxidanten die in heel wat eetwaren zitten, dit proces kunnen vertragen. Welnu, vruchten- en groentesappen zijn bijzonder rijk aan polyfenolen.

Een onvolledige studie

Helaas maken de studieresultaten niet duidelijk of alle vruchten- en groentesappen dezelfde heilzame werking hebben en of sommige te verkiezen zijn boven andere om het ontstaan van de ziekte van Alzheimer te vertragen, aldus prof. Qi Dai, die de studie leidde. Elke ochtend een glas sinaasappelsap drinken bij het ontbijt, zou dan ook misschien zinloos zijn, althans om alzheimer te voorkomen. Vandaar dat er andere studies nodig zijn om de onderzoeksresultaten te bevestigen en na te gaan welke vruchten- en groentesappen een beschermende rol zouden kunnen spelen. Wordt vervolgd…

Judith Lachterman
Gezondheidsjournaliste

 

Bronnen: Dai Q. Fruit and vegetable juices and Alzheimer's disease: the Kame Project. The American Journal of Medicine, Septembre 2006; vol 119(9): pp 751-759

 

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
De ziekte van Alzheimer: een ziekte die meer en meer (…)

Ongeveer 100.000 getroffen mensen De ziekte van Alzheimer is een zware aandoening die ongeveer 100. (…)

Alzheimer - Begrijpen - De ziekte van Alzheimer: een ziekte die meer en meer voorkomt
De ziekte van Alzheimer: een hersenaandoening

Niet alle mechanismen die een rol spelen bij de ziekte van Alzheimer (…)

Alzheimer - Begrijpen - De ziekte van Alzheimer: een hersenaandoening