backtotop
Nieuws

Een glaasje tegen Alzheimer?

Een beperkt gebruik van alcohol zou de evolutie van een milde cognitieve stoornis naar een echte ziekte van Alzheimer kunnen vertragen. Bij mensen die één glas per dag drinken zou het risico in vergelijking met de "niet-drinkers" op die manier met bijna 85% kunnen verminderd worden.

Reclame

Uit een recent Italiaans onderzoek blijkt dat een matig gebruik van alcohol de vooruitgang van de dementie bij bejaarden met een milde cognitieve stoornis (het tussenstadium tussen dementie en niet-dementie, ook wel "mild cognitive impairment" of MCI genoemd) zou kunnen vertragen. Er zijn nog al studies verschenen die wijzen op de mogelijk beschermende rol van een klein tot matig alcoholgebruik bij cognitieve stoornissen bij bejaarden. Maar dit is de eerste studie die een beschermend effect aantoont bij mensen die al stoornissen hebben.

Minder risico’s voor matige drinkers

Onder "matig gebruik", verstaat de studie "minder dan één glas per dag", dat wil zeggen min of meer  15 milliliter alcohol – dat is normaal de inhoud van een bierglas of een standaard wijnglas. Als het verbruik hoger ligt, valt het beschermende effect weg. De onderzoekers volgden patiënten met een milde cognitieve stoornis (MCI) gedurende drie en een half jaar en toonden aan dat een alcoholgebruik van minder dan één glas per dag het risico op verdere evolutie naar dementie met 85% deed dalen.

Mediterraan dieet

Dit onderzoek naar de samenhang tussen alcoholgebruik en dementie maakt deel uit van een ruimere studie die na wil gaan welke invloed een mediterraan dieet heeft op de ziekte van Alzheimer en andere leeftijdsgebonden vormen van cognitieve stoornissen. In dit kader werd al aangetoond dat sommige levensmiddelen zoals olijfolie, volkorenproducten of rode wijn een beschermende rol spelen. Het mediterrane dieet - dat het een gunstig effect heeft op hart en bloedvaten en de levensverwachting verlengt is al langer bekend – zou dus ook de gezondheid van onze hersenen ten goede kunnen komen! Dat komt waarschijnlijk omdat alcohol ontstekingen van bloedvaten tegengaat, een proces dat meespeelt in het ontstaan van de ziekte van Alzheimer.

Is meer te veel?

Andere studies hebben aangetoond dat ook een groter alcoholgebruik beschermend kan werken. Volgens een Franse studie uitgevoerd door een team uit Bordeaux (uitgerekend daar!) zou een verbruik van 3 tot 4 glazen wijn per dag het risico op dementie verkleinen. Dokter Vincenzo Solfrizzi, die het Italiaanse onderzoek heeft geleid, raadt zijn patiënten voorzichtigheidshalve aan om het bij 1 of 2 glazen per dag te houden. Overdaad schaadt immers vaak.

Bron: V. Solfrizzi et coll. For the Italian Longitudinal Study on Aging Working Group
"Alcohol consumption, mild cognitive impairment, and progression to dementia"
Neurology, May 2007; 68: 1790 - 1799.
Julie Luong

 

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Hoe evolueert de ziekte van Alzheimer?

Aantasting van de cognitieve functies Alle lichamelijke en geestelijke functies (…)

Alzheimer - Symptomen - Hoe evolueert de ziekte van Alzheimer?
Gedragsstoornissen en de ziekte van Alzheimer

Stemmingsschommelingen Net als geheugenstoornissen (…)

Alzheimer - Symptomen - Gedragsstoornissen en de ziekte van Alzheimer