backtotop
Nieuws
Een dieet tegen de ziekte van Alzheimer?

Een dieet tegen de ziekte van Alzheimer?

Een recente studie toont aan dat voeding een cruciale rol speelt bij het ontstaan van de ziekte van Alzheimer.

Reclame

De weldaden van gezonde voeding zijn alom bekend. De ziekte van Alzheimer is daarop geen uitzondering. Hoewel de belangrijkste risicofactoren leeftijd en erfelijkheid zijn, maakt een recente studie ons duidelijk in welke mate bepaalde voedingsstoffen het ontstaan van de ziekte van Alzheimer kunnen beïnvloeden.

Geïsoleerde effecten die onmogelijk aan te tonen zijn

De studie analyseerde zeven voedingsstoffen waarvan de negatieve of positieve effecten op de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer sinds lang bestudeerd worden. Het was daarbij de bedoeling de voor- en nadelen van die voedingsstoffen na te gaan door ze te bestuderen in hun context. Onze eetgewoonten zijn immers complex, en elk voedingsproduct bevat tal van bestanddelen. Het is dan ook onmogelijk om de effecten van vitamine B12, vitamine E en mono- of polyonverzadigde vetzuren los te bestuderen van elkaar, aangezien onze voeding er altijd een combinatie van bevat.

Analyse van verschillende voedingspatronen

De onderzoekers stelden tijdens die studie vast dat vitamine B12, waarvan aangenomen wordt dat ze de ziekte van Alzheimer afremt, eigenlijk weinig impact zou hebben, gewoonweg omdat vlees of melkproducten die rijk zijn aan vitamine B12 veel verzadigde vetzuren bevatten die het ontstaan van de ziekte bevorderen. Vandaar dat ze verschillende diëten bestudeerden die elk van die zeven voedingsstoffen bevatten in uiteenlopende mate en die het mogelijk maken om de kwaliteiten en gebreken van elke voedingsstof te situeren binnen een normale maaltijd.

Welke voedingsproducten verdienen de voorkeur?

Meer dan 2.000 patiënten werden gedurende twee jaar gevolgd, en de conclusies zijn duidelijk. Meer van bepaalde eetwaren consumeren, zoals noten, vis, tomaten, gevogelte, groenten en fruit, en zuiniger omspringen met boter, rood vlees en melkproducten, is een goede manier om de voor- en nadelen van elke voedingsstof in balans te brengen. Dat levert een voedingspatroon op dat optimaal beschermt tegen de ziekte van Alzheimer.

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat moet u doen bij geheugen- en gedragsstoornissen?

Stel gemeenschappelijke activiteiten voor die de patiënt met de ziekte van Alzheimer (…)

Alzheimer - Symptomen - Wat moet u doen bij geheugen- en gedragsstoornissen?
De ziekte van Alzheimer: niet alleen geheugenstoornissen

Oriëntatiestoornissen Naast de voor de ziekte van Alzheimer (…)

Alzheimer - Symptomen - De ziekte van Alzheimer: niet alleen geheugenstoornissen