backtotop
Nieuws

Drankjes om de ziekte van Alzheimer af te remmen?

Onderzoekers hebben aangetoond dat appelsap, maar ook koffie en wijn de ziekte van Alzheimer zouden afremmen. Ze zouden namelijk de vernietiging van de neuronen tegengaan.

Reclame

Diverse studies hebben al de rol van bèta-amyloïde plaque aangetoond bij de afbraak van de neuronen. Bèta-amyloïden zijn eiwitten die natuurlijk aangemaakt worden door de zenuwcellen in de hersenen, waarna ze geleidelijk geëlimineerd worden. Bij alzheimerpatiënten is die eliminatie vertraagd. Gevolg: de eiwitten hopen zich op en klonteren samen tot "trosjes" die toxisch zijn voor de zenuwcellen. De hersenzones die het geheugen, het begripvermogen, het gedrag en het taalvermogen sturen, worden daarbij het zwaarst aangetast.

De rol van appelsap

Volgens sommige wetenschappers zou de consumptie van specifieke producten de vorming van die plaques tegengaan. Uit een studie door de Universiteit van Massachusetts* blijkt dat elke dag appelsap drinken, de productie van bèta-amyloïden zou afremmen. De onderzoekers deden proeven op muizen om tot die conclusie te komen. De muizen kregen elke dag het equivalent van twee glazen appelsap, en dat gedurende één maand. De wetenschappers stelden vast dat ze veel beter presteerden bij sommige oefeningen, zoals uit een labyrint geraken, dan de andere oudere knaagdieren. Ze constateerden ook dat de hersenen van de muizen in kwestie veel minder bèta-amyloïden hadden geproduceerd dan die van de controlemuizen.

Ook cafeïne en wijn zouden het dementierisico beperken

Daarnaast voerden Deense en Zweedse onderzoekers ** nog een andere studie uit over het effect van koffie. Ze volgden daarbij ongeveer 1.400 personen gedurende 21 jaar, en stelden vast dat diegenen die tussen 3 en 5 koppen koffie per dag dronken, 65 % minder risico liepen om dementie van het alzheimertype te krijgen.

Californische wetenschappers *** kwamen dan weer tot de bevinding dat rode wijn het ziekteverloop van alzheimer kan afremmen. Dat effect zou te danken zijn aan de polyfenolen, moleculen die onder meer in druivenpitten zitten. Volgens de onderzoekers zouden ze ook de samenklontering van de bèta-amyloïde eiwitten kunnen blokkeren.

Maar opgelet: de heilzame werking van cafeïne en wijn, zoals uit die studies zou blijken, mag ons niet doen vergeten dat overmatig gebruik van die producten schadelijke gevolgen kan hebben voor ons lichaam!

Voorzichtigheid blijft geboden

De positieve "anti-alzheimereffecten" van die producten moeten hoe dan ook nog verder wetenschappelijk gestaafd worden. Het is dus veel te simplistisch om zomaar te stellen dat appelsap, koffie of wijn drinken, het ontstaan of de ontwikkeling van de ziekte met 100 % zekerheid voorkomt. Wel bevatten deze studies interessante denksporen voor de onderzoekers en bevestigen ze de cruciale rol van bèta-amyloïden bij het ziekteproces.

Jonathan Barbier

In een volgend artikel schetsen we hoever het staat met het onderzoek naar bèta-amyloïden.

      *Thomas Shea Journal of Alzheimer disease, januari 2009      **Mia Kivipelto Journal of Alzheimer disease, januari 2009      *** David Teplow Journal of biological chemistry, november 2008

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat moet u doen bij geheugen- en gedragsstoornissen?

Stel gemeenschappelijke activiteiten voor die de patiënt met de ziekte van Alzheimer (…)

Alzheimer - Symptomen - Wat moet u doen bij geheugen- en gedragsstoornissen?
De ziekte van Alzheimer: niet alleen geheugenstoornissen

Oriëntatiestoornissen Naast de voor de ziekte van Alzheimer (…)

Alzheimer - Symptomen - De ziekte van Alzheimer: niet alleen geheugenstoornissen