backtotop
Nieuws
Dementievriendelijke gemeenten

Dementievriendelijke gemeenten

De Koning Boudewijnstichting lanceerde in 2009 het project “Dementievriendelijke Gemeente”. Doel: het publiek sensibiliseren voor de ziekte van Alzheimer en het sociale weefsel rond de patiënt herstellen.

Reclame

Van onbegrip tot isolement

Patiënten met de ziekte van Alzheimer en hun omgeving stoten vaak op de oordelende blik, het onbegrip en wantrouwen van anderen, en raken daardoor dikwijls geïsoleerd. Vandaar de noodzaak om het imago van de ziekte van Alzheimer te veranderen en op die manier de levenskwaliteit van de patiënt te verbeteren. Een zware opdracht die de Koning Boudewijnstichting zeer ter harte neemt. Zo lanceerde ze in 2009 het project “Dementievriendelijke Gemeente”.

Met z’n allen tegen de ziekte van Alzheimer

Basisprincipe van het project: de burgersamenleving responsabiliseren. “Het is niet alleen aan de onderzoekers om een geneesmiddel te vinden tegen de ziekte, of aan de arts en de gezondheidsdiensten om de patiënten te verzorgen”, aldus projectverantwoordelijke Bénédicte Gombault. “Elke burger kan het leven van een alzheimerpatiënt en van diens omgeving draaglijker helpen maken.”

Het contact met de alzheimerpatiënt herstellen

Vandaar dat de Koning Boudewijnstichting een projectoproep lanceerde voor alle Belgische steden en gemeenten, onder het motto: wees creatief! Via dit project “Dementievriendelijke Gemeente” verbindt ze zich ertoe om financiële steun te geven aan projecten die ervoor zorgen dat patiënten en hun omgeving in contact blijven met de medebewoners van hun gemeente of wijk. Het isolement van de patiënt doorbreken, verbetert niet alleen zijn levenskwaliteit, maar zorgt er ook voor dat hij iets langer thuis kan blijven.

Een voorbeeld?

In 2010 leidde de gemeente Koekelberg een dertigtal gemeenschapswachten op rond de ziekte van Alzheimer. Een patiënt troosten, weer naar huis brengen als hij verloren gelopen is, zijn buren geruststellen als hij moeilijk gedrag vertoont… : het zijn stuk voor stuk handelingen die crisissituaties kunnen vermijden. Voor 2011 selecteerde de jury van de Koning Boudewijnstichting daarvoor 28 gemeenten in heel België.

Duurzaam verankeren

De actie “Dementievriendelijke Gemeente” wil al die acties ook duurzaam verankeren. Zo komt er in september een kleine praktische gids uit die in alle Belgische gemeenten zal worden verspreid. Daarin worden de verschillende ondersteunde acties voorgesteld, om anderen op ideeën te brengen, zaadjes te planten voor nieuwe projecten… Uit die zaadjes zal er dan misschien een boom groeien in wiens schaduw het goed leven is, ook voor alzheimerpatiënten.

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat moet u doen bij geheugen- en gedragsstoornissen?

Stel gemeenschappelijke activiteiten voor die de patiënt met de ziekte van Alzheimer (…)

Alzheimer - Symptomen - Wat moet u doen bij geheugen- en gedragsstoornissen?
De ziekte van Alzheimer: niet alleen geheugenstoornissen

Oriëntatiestoornissen Naast de voor de ziekte van Alzheimer (…)

Alzheimer - Symptomen - De ziekte van Alzheimer: niet alleen geheugenstoornissen