backtotop
Nieuws

De ziekte van Alzheimer: type III-diabetes?

Uit een recente studie bij ratten blijkt dat er een verband zou zijn tussen de insuline die geproduceerd wordt in de hersenen en het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Volgens onderzoekers aan de Universiteit van Brown (Verenigde Staten) zou de ziekte van Alzheimer eigenlijk type III-diabetes zijn, een soort hersendiabetes...

Reclame

Ter herinnering: diabetes wordt veroorzaakt door een tekort aan of een verkeerd gebruik van insuline, een hormoon dat ervoor zorgt dat de lichaamscellen suiker of glucose opnemen uit de voeding. Deze afwijking leidt tot een blijvend verhoogd suikergehalte in het bloed (hyperglykemie), met tal van nefaste gevolgen voor het lichaam.

Er bestaan verschillende soorten diabetes: type I-diabetes of insulineafhankelijke diabetes, die vaak ontstaat in de kindertijd of de adolescentie, en waarbij de patiënt elke dag insuline-injecties moet krijgen, en type II-diabetes, die vooral veroorzaakt wordt door overgewicht en behandeld wordt met orale geneesmiddelen (maar soms ook met insuline).

De rol van insuline

Dat insuline uitgescheiden wordt door de pancreas, is bekend, maar onlangs stelden wetenschappers vast dat ook de hersenen insuline produceren. Zo voerde het team van prof. de la Monte aan de Universiteit van Brown (Verenigde Staten) een studie uit waarbij babyratten een gif kregen toegediend dat de cellen vernietigt die de insulineproductie in de hersenen op gang brengen. Tijdens hun groei raakten hun hersenen aangetast zoals bij de ziekte van Alzheimer. Verder toonden prof. de la Monte en zijn collega's aan dat de hersenen bij de ziekte van Alzheimer minder glucose opnemen. Die daling treedt al heel vroeg op in het ziekteproces en verergert naarmate de ziekte zich verder ontwikkelt. Er zou dus een verband bestaan tussen de insulineproductie in de hersenen en het ontstaan van alzheimer.

Proefbehandelingen

Momenteel test het team van prof. de la Monte met succes een behandeling uit op ratten die goed lijkt op een frequente behandeling bij type II-diabetes. Het is daarbij de bedoeling de hersencellen gevoeliger te maken voor insuline. Prof. de la Monte legt uit: "Als we alzheimerpatiënten in het beginstadium van de ziekte zouden kunnen behandelen tegen de vernietiging van de insulineproducerende cellen in de hersenen, zouden we de tweede fase van de ziekte kunnen blokkeren. Dat is belangrijk, want het is vooral die fase die dementie veroorzaakt". Uiteraard is het nog helemaal niet bewezen dat de stoffen die gebruikt worden bij ratten, ook helpen bij alzheimer, want ze zijn nog nooit getest op mensen. Toch biedt de ontdekking hoop in de strijd tegen de ziekte.

Judith Lachterman
Gezondheidsjournaliste

 

BRONNEN: De La Monte, S.M., Journal of Alzheimer's Disease, September 2006; vol 10: pp 89-109. News release, Rhode Island Hospital.

 

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
De ziekte van Alzheimer: een ziekte die meer en meer (…)

Ongeveer 100.000 getroffen mensen De ziekte van Alzheimer is een zware aandoening die ongeveer 100. (…)

Alzheimer - Begrijpen - De ziekte van Alzheimer: een ziekte die meer en meer voorkomt
Een neurologische ziekte

Een neurologische ziekte De ziekte van Alzheimer - (…)

Alzheimer - Begrijpen - Een neurologische ziekte