backtotop
Nieuws
Is de ziekte van Alzheimer te voorkomen?

Is de ziekte van Alzheimer te voorkomen?

Er zijn geen medicijnen die Alzheimer kunnen genezen. Preventie is dus een belangrijk wapen in de strijd tegen deze vreselijke ziekte.

Reclame

Inzetten op preventie

In een artikel dat gewijd is aan de ziekte van Alzheimer (1) wijst dr. Jack de la Torre, een van de boegbeelden in het onderzoek naar deze ziekte, op het belang van preventie: «De cognitieve problemen in de ziekte van Alzheimer zijn het gevolg van het afsterven van bepaalde neuronen», legt hij uit, «maar vernielde hersencellen vervangen is momenteel technisch onmogelijk. De ziekte genezen zit er dus niet meteen in. Daarom moeten we ons toespitsen op de preventie».

Is de ziekte van Alzheimer te voorkomen?

Er zijn heel wat risicofactoren bekend voor de ziekte van Alzheimer. Leeftijd, obesitas, hypertensie, diabetes, voeding, gebrek aan lichaamsbeweging en mentaal te weinig actief zijn, zijn de belangrijkste. Maar kunnen we de ziekte van Alzheimer voorkomen als we de risicofactoren onder controle houden? Volgens de auteur kan dat, maar dan moeten vooral de cardiovasculaire risicofactoren zoals hypertensie en cholesterol zo snel mogelijk behandeld worden. Maar om deze factoren te behandelen moeten ze natuurlijk eerst worden opgespoord! Door grootschalige screeningtests in te voeren zou vroegtijdige opsporing van deze 'verborgen' risicofactoren dus mogelijk worden.

Een van de vele theorieën

Volgens professor Adrian Ivanoiu, neuroloog in de Cliniques universitaires Saint-Luc, heeft dit voorstel wel een zwak punt: «Het idee van dr. de la Torre is gebaseerd op een theorie die stelt dat de ziekte van Alzheimer te wijten is aan een slechte doorbloeding van de hersenen», vertelt hij. «Maar deze theorie is niet bewezen. En er bestaat onder specialisten trouwens geen eensgezindheid over!»

Te volgen pistes

De problematiek van de preventie wordt er daarom niet minder interessant om. «Als u denkt dat u zeker aan de ziekte van Alzheimer zult ontsnappen door niet te roken of door het mediterrane dieet te volgen, dan vergist u zich! Studies tonen bij alzheimerpatiënten anderzijds wel duidelijk een opeenstapeling van risicofactoren aan. Ze hebben een hogere cholesterol, een hogere bloeddruk, diabetes, bewegen minder...» Slotsom: «Als u gezond leeft en op de risicofactoren let, zult u allicht iets meer kans hebben om de ontwikkeling van Alzheimer te vertragen. Maar momenteel is het een illusie om te denken dat de ziekte echt te vermijden is.»

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
De ziekte van Alzheimer: verschillende oorzakelijke factoren

Genetische voorbestemdheid De echte oorzaak van de ziekte van Alzheimer is nog altijd onbekend. (…)

Alzheimer - Oorzaken - De ziekte van Alzheimer: verschillende oorzakelijke factoren
Geheugenstoornissen en de ziekte van Alzheimer

Onschuldige vergeetachtigheid Het beginstadium van de ziekte wordt gekenmerkt door (…)

Alzheimer - Symptomen - Geheugenstoornissen en de ziekte van Alzheimer