backtotop
Nieuws

De ziekte van Alzheimer: speelt een immuunstoornis een rol?

Uit nieuw onderzoek blijkt dat de vorming van seniele plaques - de zogenaamde amyloïdafzettingen - in de hersenen van alzheimerpatiënten het gevolg zou zijn van een afwijking in sommige immuuncellen: de macrofagen.

Reclame

De ziekte van Alzheimer vernietigt geleidelijk de verschillende hersenzones waar zich het centrum bevindt van het begrips- en oordeelsvermogen, het geheugen, de spraak en het gedrag. Eén van de hoofdoorzaken van die aantasting zou de vorming zijn in de hersenen van "amyloïdafzettingen", een abnormale ophoping van bèta-amyloïde eiwitdeeltjes. Een studie die onlangs verscheen in de Journal of Alzheimer's Disease (1) wees uit dat de vorming van die amyloïdafzettingen te wijten zou kunnen zijn aan een bepaalde stoornis in het immuunsysteem.

"Incompetente" macrofagen

Californische onderzoekers volgden 24 alzheimerpatiënten en 20 gezonde personen. Ze analyseerden het bloed van de deelnemers, om bepaalde cellen te bestuderen die specifiek zijn voor het immuunsysteem: de macrofagen. Prof. Milan Fiala van de geneeskundeschool van de Universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA) legt uit: "De macrofagen zijn de bewakers van het immuunsysteem. Ze 'reinigen' het afval in de hersenen, maar ook in de rest van het lichaam." Daarbij observeerden de onderzoekers de macrofagen in het bloed van de deelnemers en hun vermogen om de bèta-amyloïde eiwitten te elimineren. En wat bleek: de macrofagen van gezonde proefpersonen konden die taak aan, die van alzheimerpatiënten niet.

Verder onderzoek nodig…

Aan de studie namen wel amper 44 proefpersonen deel, onder wie slechts 24 alzheimerpatiënten. Volgens prof. Fiala is nog verder onderzoek nodig om na te gaan of alle alzheimerpatiënten gebrekkige macrofagen vertonen. Die ontdekking zou nieuwe methoden kunnen opleveren om het ziekteproces te vertragen, onder meer door het immuunsysteem van de patiënt te stimuleren.

Curry tegen alzheimer?

Onlangs werd trouwens nog een andere studie (2) verricht over de doeltreffendheid van bepaalde stoffen in de strijd tegen amyloïdafzettingen. Daaruit bleek dat kurkuma - het bestanddeel dat curry zijn mooie gele kleur bezorgt - een ontstekingswerend effect heeft. Tests zouden hebben uitgewezen dat de macrofagen onder invloed van een kurkumaderivaat doeltreffender de eiwitten vernietigen die de typische alzheimerplaque veroorzaken. Het gaat hier misschien wel om een hoopgevend spoor, al zijn er bijkomende studies nodig om die resultaten te bevestigen.

Judith Lachterman
Gezondheidsjournaliste

 

(1) Fiala, M., Journal of Alzheimer's Disease, June 10, 2005. WebMD Medical Reference from Healthwise: "Alzheimer's Disease - Topic Overview." News release, UCLA
(2) Yang, F., Journal of Biological Chemistry, Dec. 7, 2004, online edition. News release, UCLA

 

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Een neurologische ziekte

Een neurologische ziekte De ziekte van Alzheimer - (…)

Alzheimer - Begrijpen - Een neurologische ziekte
De ziekte van Alzheimer: een hersenaandoening

Niet alle mechanismen die een rol spelen bij de ziekte van Alzheimer (…)

Alzheimer - Begrijpen - De ziekte van Alzheimer: een hersenaandoening