backtotop
Nieuws

De oprichtster van "Baluchon Alzheimer" geeft op 18 april 2007 een voordracht

Op 18 april geeft Marie Gendron een voordracht met als thema "Humanisering van de zorg aan alzheimerpatiënten". Een niet te missen afspraak.

Reclame

De oprichtster van Baluchon Alzheimer

De naam "Marie Gendron" doet misschien een belletje bij u rinkelen? Terecht, want deze verpleegster uit Quebec en doctor in de gerontologie aan de Universiteit van Luik is niemand minder dan de oprichtster van "Baluchon Alzheimer", een vereniging die sinds 1999 actief is in Quebec, maar ook een Belgische afdeling heeft: "Baluchon Alzheimer België". Deze originele hulpdienst biedt mantelzorgers die een alzheimerpatiënt onder hun hoede nemen, de kans om eens een paar dagen uit te blazen. Ondertussen neemt een "balluchonneur" of "balluchonneuse" (thuiszorg(st)er) hun huiselijke taken over. Op die manier kan de mantelzorger er eens een tijdje volledig uit zijn, zonder de patiënt te moeten "meesleuren", want een andere omgeving werkt voor hem of haar vaak destabiliserend.

"Humanisering van de zorg aan alzheimerpatiënten"

Marie Gendron verricht baanbrekend werk bij de behandeling van de ziekte van Alzheimer en de begeleiding van mantelzorgers. Op woensdag 18 april 2007 om 20 u. geeft ze een voordracht met als thema "Humanisering van de zorg aan alzheimerpatiënten". "En als die 'vermenselijking' van de zorg nu eens de verdienste is van de patiënt zelf? In die zin dat hij ons daartoe inspireert?" Het zijn enkele van de vragen die Marie Gendron zal proberen te beantwoorden, "niet vanuit de theorie, maar vanuit de concrete praktijk". Verder zullen enkele familieleden van patiënten die avond getuigen. En tot slot zal Julos Beaucarne, de talentrijke Belgische artiest en peter van "Baluchon Alzheimer België", een lied brengen op tekst van Marie Gendron. Het wordt dus een veelbelovende avond waarop niet alleen gezondheidsprofessionals en het grote publiek welkom zijn, maar ook al wie rechtstreeks betrokken is bij de ziekte en alle leergierige "humanisten".

Praktische info

Woensdag 18 april

19.30 u.: verwelkoming

20.00 u.: voordracht

21.30 u.: ontmoeting met Marie Gendron en de "baluchonneuses" rond een vriendschapsglas.

Gratis toegang

Simultaanvertaling FR/NL

Plaats: UCL - Auditorium P. Lacroix

(centrale auditoria)

E. Mounierlaan 51
1200 Sint-Lambrechts-Woluwe

Parking: Mounier

Metro: Alma (lijn 1B Stokkel)

Info:

Baluchon Alzheimer België vzw

Paepedellelaan 87

1160 Brussel

Tel.: 02 673 75 00

Fax: 02 673 24 20

E-mail: baluchon@belgacom.net

www.baluchon-alzheimer.be

Julie Luong
Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Opname in een woon- en zorgcentrum van een patiënt met de (…)

Opname in een instelling: een moeilijke beslissing Als een patiënt met de ziekte (…)

Alzheimer - Leven met - Opname in een woon- en zorgcentrum van een patiënt met de ziekte van Alzheimer
Praktische hulp bij de ziekte van Alzheimer

Thuisverpleging Verpleegkundigen kunnen de door de arts (…)

Alzheimer - Leven met - Praktische hulp bij de ziekte van Alzheimer