backtotop
Nieuws

De Bovenkamer maakt dementie bespreekbaar

De Bovenkamer, het gezelschapsspel over dementie dat in september werd gelanceerd, blijkt een schot in de roos. "De reacties zijn enthousiast en de eerste productiehoeveelheid is al bijna uitverkocht", vertelt initiatiefnemer Daan Deschamps.

Reclame

De Bovenkamer is een bordspel dat op een ludieke manier dementie bespreekbaar maakt. Kan je met een persoon met dementie op reis? Bevordert sport de ontwikkeling van de hersenen? Komt dementie meer voor bij mannen dan bij vrouwen? Op deze en 157 andere vragen biedt De Bovenkamer een antwoord. Vzw Mantelzorg en Bond Moyson Oost-Vlaanderen ontwikkelden het spel samen met het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en een aantal experts.

Taboes doorbreken

"De Bovenkamer helpt de vele taboes over de ziekte te doorbreken. België telt naar schatting 158.000 personen met dementie. Dat cijfer zal de volgende twintig jaar waarschijnlijk verdubbelen. Toch is de kennis over de ziekte vaak erg beperkt", zegt initiatiefnemer Daan Deschamps, referentiedeskundige bij het ziekenfonds Bond Moyson Oost-Vlaanderen.

Sinds de lancering in september werden al bijna 500 spelletjes verkocht. "We krijgen veel enthousiaste reacties en het ziet ernaar uit dat we binnenkort een extra productiebestelling moeten plaatsen", vertelt Daan Deschamps.

Hoe speel je het?

"Het bordspel wordt gespeeld met twee tot vier spelers of teams. De spelers kruipen in de huid van een persoon met dementie en gaan in een rusthuis op zoek naar drie verloren voorwerpen. Door juiste antwoorden te geven op vragen over dementie kunnen de spelers over het spelbord bewegen. De vragen variëren van kennis over weetjes tot discussievragen. Medebewoners, die ook op zoek zijn naar een aantal voorwerpen, proberen elkaar te hinderen", legt Deschamps uit. Wie het eerst zijn voorwerpen terugvindt, wint.

Bekende meter en peter

Het spel kon bij de lancering genieten van flinke persaandacht. Misschien ook omdat enkel BV's zich enthousiast achter het initiatief scharen. Acteur Pol Goossen en prof dr. Christine Van Broeckhoven, een autoriteit op het vlak van dementie, zijn peter en meter van het project. Na lectuur van een dagboek van een Alzheimerpatiënt maakte acteur Pol Goossen een theaterstuk over de ziekte: Uitgewist. "Dat stuk heb ik intussen al ontelbare keren gespeeld. Na zowat elke voorstelling komen mensen me zeggen dat wat ik vertel erg herkenbaar is. De diagnose dementie komt vaak erg hard aan. Erover praten blijkt nog steeds moeilijk. Daarom steun ik De Bovenkamer", aldus Goossen.

Aandacht voor beleving

Voor Professor Doctor Moleculaire Genetica Christine Van Broeckhoven, autoriteit op het gebied van dementie, is er duidelijk nood aan instrumenten zoals De Bovenkamer. "In de huidige zorgverstrekking is het noodzakelijk oog te hebben voor concrete vraagstukken over de beleving van dementie. Ze zijn medebepalend voor de levenskwaliteit van personen met dementie en hun omgeving. De Bovenkamer komt hierin tegemoet", zegt Van Broeckhoven.

Guy Bourgeois

Jij ook? Wil ook jij spelenderwijs iets bijleren over dementie?

De Bovenkamer kost 50 euro en is te koop via www.dementie.be.

Bestellen kan ook telefonisch op 09 333 53 33.

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
De ziekte van Alzheimer: niet alleen geheugenstoornissen

Oriëntatiestoornissen Naast de voor de ziekte van Alzheimer (…)

Alzheimer - Symptomen - De ziekte van Alzheimer: niet alleen geheugenstoornissen
Wat moet u doen bij geheugen- en gedragsstoornissen?

Stel gemeenschappelijke activiteiten voor die de patiënt met de ziekte van Alzheimer (…)

Alzheimer - Symptomen - Wat moet u doen bij geheugen- en gedragsstoornissen?