backtotop
Nieuws
Dagcentra: even uitblazen van alzheimer

Dagcentra: even uitblazen van alzheimer

Alzheimerpatiënten kunnen overdag terecht in dagcentra, zodat hun naasten even op adem kunnen komen. Bovendien kunnen patiënten op die manier langer thuisblijven.

Reclame

Een paar uur vrij om boodschappen te doen, naar een afspraak te gaan of gewoon wat tijd voor zichzelf… Voor heel wat mantelzorgers is dat niet evident. Zorgen voor een naaste met de ziekte van Alzheimer vraagt immers voortdurend aandacht en wordt al gauw een voltijdse bezigheid. Meestal ten koste van het sociaal leven van de mantelzorgers of zelfs van hun gezondheid. Vaak voelen ze zich weerloos of ontredderd tegenover hun demente partner of ouder. Zozeer dat ze soms begeven onder de druk.

Alzheimer: uitstel opname woonzorgcentrum

Dagcentra vangen alzheimerpatiënten overdag op. Op die manier kunnen de naasten even tot rust komen of dingen doen waar ze anders geen tijd voor hebben. Die paar uur zijn vaak bijzonder welkom, vertelt Julie Genot, hoofd van het dagcentrum Sainte-Monique in Brussel: “De reacties zijn meestal zeer positief. Sommigen vinden het zelfs jammer dat ze niet eerder een beroep hebben gedaan op onze diensten, maar dat ze dat pas deden toen ze uitgeput waren of op de rand van een burn-out stonden”. Dagcentra zijn dus een kostbaar hulpmiddel die in veel gevallen een opname in een woonzorgcentrum kunnen uitstellen of zelfs vermijden. Belangrijk, want de familie ervaart zo’n opname vaak als een mislukking.

Geheugen stimuleren

Maar dagcentra zijn er niet alleen voor het welzijn van mantelzorgers. Ze organiseren ook allerlei activiteiten voor hun gasten: workshops rond cognitieve stimulatie (via geheugen- en oriëntatieoefeningen, en aangepaste gezelschapsspellen), psychomotoriek, gymnastiek, kook- en knutsellessen, uitstapjes… Julie Genot: “We werken vooral in groep, zodat de mensen nieuwe contacten kunnen leggen en banden kunnen smeden”. Personen met dementie stimuleren, hen begeleiden bij dagelijkse activiteiten en hen helpen om weer een sociaal leven op te bouwen: het helpt allemaal om de ziekte af te remmen.

Dagcentra praktisch

Dagcentra bieden ook ondersteuning aan mantelzorgers. Sommige centra organiseren bovendien vervoer van en naar huis. Kostprijs: tussen € 10 en € 25 per dag. U zoekt een dagcentrum dat gespecialiseerd is in de opvang van alzheimerpatiënten? Dan kunt u terecht bij de Alzheimer Liga (0800/15.225), www.zorg-en-gezondheid.be of www.derusthuizen.be

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Praktische hulp bij de ziekte van Alzheimer

Thuisverpleging Verpleegkundigen kunnen de door de arts (…)

Alzheimer - Leven met - Praktische hulp bij de ziekte van Alzheimer
Opname in een woon- en zorgcentrum van een patiënt met de (…)

Opname in een instelling: een moeilijke beslissing Als een patiënt met de ziekte (…)

Alzheimer - Leven met - Opname in een woon- en zorgcentrum van een patiënt met de ziekte van Alzheimer