backtotop
Nieuws
Combinatietherapie beste optie tegen alzheimer?

Combinatietherapie beste optie tegen alzheimer?

Een recente studie belicht de voordelen van de combinatie donepezil/memantine, twee geneesmiddelen die inwerken op de symptomen van de ziekte van Alzheimer.

Reclame

Symptomatische behandelingen

De oorzaken van de ziekte van Alzheimer zijn complex, net als de behandeling? We weten dat een aangepaste behandeling (cognitieve stimulatie, psychologische begeleiding, geneesmiddelen enz.) de symptomen kan verlichten en de levenskwaliteit van de patiënt en zijn omgeving kan verbeteren. Als geneesmiddelen worden vaak cholinesteraseremmers (waaronder donepezil) gebruikt in lichte tot matige ziektestadia. Memantine is dan weer geïndiceerd in matige tot ernstige stadia.

De voordelen van memantine

Memantine verhindert een te hoge concentratie glutamaat, een neurotransmitter die overmatig aanwezig is in de hersenen van alzheimerpatiënten. Een recente studie heeft aangetoond dat memantine bij personen die al behandeld worden met donepezil, agitatie, agressiviteit en prikkelbaarheid kan verminderen, net als eetlust- en gedragsstoornissen. Memantine zou ook geagiteerd en agressief gedrag afremmen bij patiënten die deze symptomen nog niet vertonen.

Nuttige geneesmiddelen

Uit de studie blijkt dat de combinatie met memantine bij matige tot zware alzheimerpatiënten een daadwerkelijk voordeel oplevert tegenover een behandeling met alleen donepezil. Meer algemeen bevestigt ze het belang van combinatietherapie bij de ziekte van Alzheimer. En bewijst ze dat deze behandelingen niet alleen de intensiteit van de symptomen verminderen, maar ze in een vroeger stadium ook vertragen.

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat te verwachten van de behandelingen van de ziekte van (…)

Inwerken op de symptomen Aangezien de oorzaak van de ziekte van Alzheimer nog altijd niet bekend is (…)

Alzheimer - Behandeling - Wat te verwachten van de behandelingen van de ziekte van Alzheimer?
Cholinesteraseremmers: de evolutie van de symptomen afremmen

Inwerken op de hersenen De cholinesteraseremmers kwamen zo'n tien jaar geleden op (…)

Alzheimer - Behandeling - Cholinesteraseremmers: de evolutie van de symptomen afremmen