backtotop
Nieuws
Beter communiceren met alzheimerpatiënten

Beter communiceren met alzheimerpatiënten

Soms wordt het moeilijk om te communiceren met een alzheimerpatiënt als zijn ziekte verergert. Ziehier enkele tips voor een vlotter contact'

Reclame

Samenleven met een alzheimerpatiënt leidt vaak tot communicatieproblemen. Uiteraard bestaan er daarvoor geen mirakeloplossingen. Toch volstaat het soms om uw aanpak te wijzigen om de communicatieknoop te ontwarren.

Een vraag waarachter een herinnering schuilgaat

"Zijn we dinsdag vandaag?" Yvette, alzheimerpatiënte, stelt die op het eerste gezicht banale vraag aan Sabine Henry, voorzitster van de Ligue Alzheimer. "Nee", antwoordt ze, maar Yvette blijft aandringen. Mevr. Henry heeft door dat er een addertje onder het gras zit en vraagt haar wat er op dinsdag gebeurt. Yvette kalmeert en antwoordt dat ze naar de markt gaat met haar moeder, die rozijnen voor haar zal kopen. "Eigenlijk had Yvette het over een dinsdag lang geleden", licht mevr. Henry toe. "Ze diepte gewoon een verre herinnering op en koos mij uit om die met haar te delen. Haar vraag was dus in zekere zin een voorwendsel." In dergelijke situaties volstaat het dus soms om de vraag vanuit een andere invalshoek te bekijken en de onderliggende boodschap te vatten.

Een defensieve reflex

"Alzheimerpatiënten begrijpen niet altijd onze aanbevelingen, vragen of bedoelingen. Vandaar dat hun eerste reflex soms is dat ze alles weigeren, uit voorzichtigheid en uit zelfbescherming." Inzien waarom de patiënt weigert en dat accepteren, kan probleemsituaties deblokkeren. Door de persoon tijd te geven om na te denken bijvoorbeeld. "De vraag later opnieuw stellen, kan een "al gehoord"-reflex oproepen die de patiënt op zijn gemak stelt en waardoor hij dit keer misschien makkelijker ja zegt."

Begeleiden in plaats van overtuigen

"Het komt erop aan om in het verhaal van de patiënt te treden in plaats van hem per se te willen overtuigen van het onze. Het heeft geen zin om onze eigen standpunten te proberen opdringen. Alzheimerpatiënten beschikken niet altijd meer over al hun intellectuele capaciteiten, maar blijven toch de dingen goed aanvoelen. Er bestaat immers zoiets als de 'intelligentie van het hart'." Ze hebben het wel degelijk door als je ze kost wat kost wilt overtuigen, en verzetten zich. Het is dus aan de naaste omgeving om hun aanpak aan te passen.

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
De ziekte van Alzheimer: een ziekte die meer en meer (…)

Ongeveer 100.000 getroffen mensen De ziekte van Alzheimer is een zware aandoening die ongeveer 100. (…)

Alzheimer - Begrijpen - De ziekte van Alzheimer: een ziekte die meer en meer voorkomt
Gedragsstoornissen en de ziekte van Alzheimer

Stemmingsschommelingen Net als geheugenstoornissen (…)

Alzheimer - Symptomen - Gedragsstoornissen en de ziekte van Alzheimer