backtotop
Nieuws
Behandeling tegen kanker… en alzheimer

Behandeling tegen kanker… en alzheimer

Een geneesmiddel tegen kanker blijkt bij muizen ook de symptomen van alzheimer te kunnen verminderen. Een eerste stap richting een nieuwe behandeling?

Reclame

Een onderzoek zorgde als een donderslag bij heldere hemel voor nieuwe ontwikkelingen het dementieonderzoek. Wetenschappers van de Case Western Reserve University in Cleveland zijn er namelijk in geslaagd om met een geneesmiddel tegen kanker de symptomen van de ziekte van Alzheimer bij muizen te verlichten. Deze ontdekking brengt de wetenschap mogelijk op het spoor van een nieuwe behandeling voor deze vooralsnog ongeneeslijke ziekte. Maar is de hoop gegrond, of gaat het om een storm in een glas water?

Behandeling verwijdert seniele plaques

Centraal in deze studie stond bexarotene, een geneesmiddel dat gebruikt wordt bij de behandeling van T-cel huidlymfoom, een kanker van het lymfevatenstelsel. Onderzoekers hebben deze molecule getest bij muizen die drager waren van een dierlijk equivalent van de ziekte van Alzheimer.

Bexarotene zou namelijk de afweercellen stimuleren om de amyloïde afzettingen (seniele plaques) te verwijderen, die zich abnormaal opstapelen in de hersenen van patiënten met alzheimerdementie. Hoewel hun rol nog altijd niet duidelijk aangetoond is, weten we ondertussen dat de aanwezigheid van die amyloïde plaques in de hersenen samenhangt met de ziekte van Alzheimer.

Bexarotene vermindert symptomen alzheimer

En de resultaten zijn opvallend. Slechts enkele uren nadat de bexarotene was ingebracht, begonnen de amyloïde plaques al af te nemen. Na enkele dagen was meer dan de helft ervan al verdwenen (tot 75%). Bovendien stelden de onderzoekers ook een verbetering vast van de toestand van de proefmuizen. 72 uur na de inenting kregen ze al een aantal van hun cognitieve vermogens terug en begonnen ze zich weer ‘normaal’ te gedragen. Kortom, dankzij bexarotene slaagden de onderzoekers erin om een deel van de symptomen van alzheimer te verlichten.

Op weg naar een nieuwe behandeling?

Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat deze resultaten veel enthousiasme opwekken. Temeer omdat de geteste molecule, bexarotene, al gebruikt wordt bij de mens en niet giftig is. Een bijzonder hoopgevende ontdekking dus, die op lange termijn tot een nieuwe behandeling van de ziekte van Alzheimer zou kunnen leiden. Maar eerst moet de molecule nog getest worden om na te gaan of ze ook doeltreffend is bij de mens. Dat zal nog minstens enkele jaren duren. Een straaltje hoop dus voor de verdere toekomst. Maar tegelijk hoop op een nieuwe behandeling tegen deze vreselijke ziekte, die wereldwijd 25 miljoen mensen treft.

Bronnen: Paige E. Cramer, John R. Cirrito, Daniel W. Wesson, C. Y. Daniel Lee, J. Colleen Karlo, Adriana E. Zinn, Brad T. Casali, Jessica L. Restivo, Whitney D. Goebel, Michael J. James, Kurt R. Brunden, Donald A. Wilson, Gary E. Landreth. ApoE-Directed Therapeutics Rapidly Clear β-Amyloid and Reverse Deficits in AD Mouse Models. Science. March 2012. Vol. 335 no. 6075 pp. 1503-1506.

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat te verwachten van de behandelingen van de ziekte van (…)

Inwerken op de symptomen Aangezien de oorzaak van de ziekte van Alzheimer nog altijd niet bekend is (…)

Alzheimer - Behandeling - Wat te verwachten van de behandelingen van de ziekte van Alzheimer?
Cholinesteraseremmers: de evolutie van de symptomen afremmen

Inwerken op de hersenen De cholinesteraseremmers kwamen zo'n tien jaar geleden op (…)

Alzheimer - Behandeling - Cholinesteraseremmers: de evolutie van de symptomen afremmen