backtotop
Nieuws

Baluchon Alzheimer: een nuttige thuiszorg- en aflosdienst

België is het eerste Europese land dat dit initiatief uit Quebec overneemt. ?Baluchon Alzheimer? biedt de klok rond thuiszorg aan en vervangt de belangrijkste verzorger van de patiënt tijdelijk. Op die manier kunnen mantelzorgers even op adem komen zonder dat de patiënt naar een instelling en daardoor gedesoriënteerd raakt. We hadden in dit verband een ontmoeting met Angelina Sartenaer, coördinatrice van de vereniging Baluchon Alzheimer België.

Reclame

Begeleiding is noodzakelijk

De ziekte van Alzheimer vereist niet alleen een constante aanwezigheid, maar ook een zeer stabiele omgeving. De patiënt heeft namelijk problemen met zijn tijd-ruimteoriëntatie, en als hij plots in een andere omgeving belandt, kunnen zijn cognitieve problemen nog verergeren. En als hij dan eenmaal “geacclimatiseerd” is en dan ineens weer naar huis moet, zorgt dit soms opnieuw voor verwarring. Een Alzheimerpatiënt enkele dagen laten opnemen in een instelling om de verzorger te ontlasten, leidt dan ook zowel tot materiële als tot psychologische problemen. 

Baluchon: een nieuwigheid

Baluchon Alzheimer biedt een alternatief: een “baluchonneuse” (thuiszorgster) trekt gedurende bepaalde tijd (7 tot 14 dagen) in bij de patiënt en verzorgt hem 24 uur op 24. Tijdens die periode kan de vaste verzorger echt op adem komen en er eens volledig uit zijn, zonder zich zorgen te moeten maken of zich schuldig te moeten voelen. In de regel gaat het om een gezondheidsprofessional (meestal een verpleegster) die bovendien ook grondig vertrouwd is met de ziekte van Alzheimer en een opleiding heeft gevolgd over de meest specifieke aspecten van thuiszorg (hoe een vertrouwensband op te bouwen, hoe zich te gedragen tegenover een Alzheimerpatiënt enz.) 

In de praktijk

Alles begint met een telefoontje waarbij de persoon die de thuiszorg aanvraagt, de situatie uitlegt aan de verantwoordelijke van de vereniging, die hem of haar alle nuttige informatie bezorgt. In de volgende fase moet die persoon voor de thuiszorgster een driedelig document invullen met een overzicht van de behoeften van de patiënt, een lijst van contactpersonen en een schets van de mogelijke problemen. Vervolgens komt de thuiszorgster zo mogelijk even langs. De thuiszorg zelf begint met 24 uur bij de patiënt inwonen. In die periode legt de thuiszorgster een eerste contact en volgt ze de patiënt in zijn doen en laten op het ogenblik dat de mantelzorg(st)er er nog is. Tijdens deze periode kan er een sfeer van wederzijds vertrouwen groeien, raakt iedereen wat ingespeeld op elkaar en kan de “nieuwkomer” de interactie tussen de patiënt en zijn verzorger observeren. 

Het hele huishoudelijke beheer

Heel haar verdere verblijf lang vervult ze alle taken die de mantelzorger anders op zich neemt: niet alleen de verzorging van de patiënt, maar ook het huishouden en eventueel de boodschappen, de hond uitlaten enz.Thuiszorg kost het gezin € 45 per 24 uur, een bodemprijs. 

Een kijk van buitenaf

De thuiszorgster vervult ook een observerende rol. Zo stelt ze tijdens de thuiszorgperiode een dagboek op, waarin ze niet alleen alles noteert wat ze gedaan heeft, maar ook haar bevindingen en strategievoorstellen voor de nabije toekomst en een evaluatie van de cognitieve capaciteiten en de autonomie van de patiënt. Op die manier krijgen de vaste verzorgers een waardevolle kijk van buitenaf, want al te vaak staan ze er alleen voor bij de verwerking van de situatie en de evaluatie van de patiënt.

 

Een deugddoende rust

Voor de begeleiders is Baluchon vaak synoniem van zeldzame, maar noodzakelijke rust. Als ze even de batterijen kunnen opladen zonder voor de patiënt te moeten zorgen, vinden ze vaak de energie terug om nadien nog beter te doen. Op die manier kunnen ze even uitblazen zonder evenwel de moed te laten zakken. www.baluchon-alzheimer.be, www.baluchonalzheimer.comVzw Baluchon Alzheimer België:Paepedellelaan 871160 Brussel02/673.75.00E-mail: baluchon@belgacom.net
Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Voordelen in de gezondheidszorg bij de ziekte van Alzheimer

Verhoogde terugbetaling van gezondheidskosten Voor rechthebbenden op verhoogde (…)

Alzheimer - Leven met - Voordelen in de gezondheidszorg bij de ziekte van Alzheimer
Welke kortingen zijn beschikbaar bij de ziekte van (…)

Sociaal telefoontarief Geldt voor rechthebbenden op verhoogde terugbetaling met (…)

Alzheimer - Leven met - Welke kortingen zijn beschikbaar bij de ziekte van Alzheimer?