backtotop
Nieuws

Antipsychotica: opgelet voor bijwerkingen!

De therapeutische effecten van antipsychotica, die vaak voorgeschreven worden bij de ziekte van Alzheimer, zouden niet opwegen tegen de ernstige bijwerkingen. Dat blijkt uit een nieuwe studie in The New England Journal of Medicine.

Reclame

Psychotische stoornissen

Alzheimerpatiënten ontkennen vaak de realiteit of creëren hun eigen realiteit. Zo bevestigen sommige studies dat ongeveer 70% van de patiënten psychotische symptomen vertoont zoals waanideeën of hallucinaties. "Om die symptomen, maar ook agressieve neigingen te bestrijden, schrijven artsen heel vaak antipsychotica voor die het psychologische en mentale functioneren van de patiënt kunnen wijzigen. Aanvankelijk werden ze heel slecht verdragen, maar sindsdien zijn ze er sterk op vooruitgegaan", aldus dr. Bier, neuroloog in het Brusselse Erasmusziekenhuis.

Contraproductieve geneesmiddelen?

Toch worden diezelfde atypische antipsychotica van de "nieuwste generatie" vandaag in vraag gesteld in een studie die onlangs verscheen in The New England Journal of Medicine. Hoe verliep het onderzoek in kwestie? De geteste geneesmiddelen waren: olanzapine, quetiapine en risperidone. 421 alzheimerpatiënten met psychotische symptomen namen deel aan de negen maanden durende studie. De deelnemers werden ingedeeld in vier groepen. De eerste drie kregen een specifiek geneesmiddel, de laatste een placebo. Resultaat: na gemiddeld vijf tot acht weken was 82% van de patiënten gestopt met hun geneesmiddel omdat het niet doeltreffend was of omdat ze last hadden van bijwerkingen (slaperigheid, beven, abnormale bewegingen…). Toch verminderden de psychotische symptomen bij 26 tot 32% van de proefpersonen die een antipsychoticum namen (tegen 21% in de placebogroep).

Beperkt en gecontroleerd gebruik

Dr. Schneider, de hoofdauteur van de studie, besluit als volgt: "Antipsychotica kunnen weliswaar sommige patiënten helpen, maar ook onverdraagbare bijwerkingen veroorzaken. Die wegen niet op tegen de voordelen, want ze doen de patiënten uiteindelijk stoppen met het geneesmiddel". Hij voegt eraan toe dat hun gebruik dan ook moet worden beperkt. Artsen die deze producten toch voorschrijven, moeten de patiënten aandachtig opvolgen en na enkele weken overschakelen op een ander geneesmiddel als ze geen verbetering vaststellen of als de bijwerkingen te zwaar zijn. Dr. Bier voegt eraan toe: "De studie houdt een positieve boodschap in, want door aan te tonen dat antipsychotica beperkingen hebben, stimuleert ze om therapeutische alternatieven te ontwikkelen. Toch mag een dergelijke studie er niet toe leiden dat antipsychotica volledig geschrapt worden. Ze hebben ongetwijfeld hun nut, zij het dat ze geval per geval bekeken moeten worden!"

Karell Robert
Gezondheidsjournaliste

 

Bronnen: Schneider, L., The New England Journal of Medicine, Oct.12, 2006; vol 355: pp 1525-1538. News release, University of Southern California

 

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Cholinesteraseremmers: de evolutie van de symptomen afremmen

Inwerken op de hersenen De cholinesteraseremmers kwamen zo'n tien jaar geleden op (…)

Alzheimer - Behandeling - Cholinesteraseremmers: de evolutie van de symptomen afremmen
Memantine om het geheugenverlies te vertragen

Inwerken op de hersenen Memantine (Ebixa®) werkt anders dan cholinesteraseremmers (…)

Alzheimer - Behandeling - Memantine om het geheugenverlies te vertragen