backtotop
Nieuws

Alzheimerpatiënten: opgelet voor ondervoeding!

Het begint vaak met een maaltijd vergeten en vervolgens vergeten om regelmatig te drinken en overdag te eten. Uiteindelijk leidt het tot ernstige ondervoeding die soms een ziekenhuisopname vereist.

Reclame
Naargelang hun ziekte verder evolueert, hebben alzheimerpatiënten steeds meer moeite om voedsel te herkennen, te eten als ze honger hebben en alleen te eten. Ze worden dan volledig afhankelijk van hun belangrijkste zorgverlener. Het grote, te vermijden gevaar is dat ze ondervoed raken als ze geen aangepaste voeding krijgen. Ondervoeding heeft immers ernstige gevolgen: verlaagde weerstand, verminderde spier- en botmassa, voortdurende vermoeidheid en loopproblemen. En alsof dat allemaal nog niet erg genoeg is, verhoogt ze ook sterk het risico op infecties, valpartijen en doorligwonden. 

Met plezier blijven eten

De belangrijkste taak van de zorgverlener is: ervoor zorgen dat de patiënt zijn eetlust en smaak behoudt door het eten op een geurige en lekkere manier klaar te maken (met kruiden, specerijen en marinades bijvoorbeeld) en zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren. Elke maaltijd moet daarbij de verschillende productgroepen bevatten. Toch moeten eiwitrijke eetwaren voorrang krijgen, want die zijn noodzakelijk om spiermassaverlies tegen te gaan. Eiwitten zitten vooral in vlees, vis, eieren, melkproducten, peulvruchten en granen. Als een alzheimerpatiënt vlees of vis weigert, moet zijn voeding verrijkt worden met eieren (een zachtgekookt ei of een omelet), kaas, geconcentreerde melk, melkproducten (crème, yoghurt, flan, …) of voedingssupplementen uit de apotheek (dranken in tetrapakjes, gemengde preparaten, energierepen enz.). Ook gespreide maaltijden, aangepaste texturen en verschillende tussendoortjes kunnen ervoor zorgen dat de patiënt toch wil eten, onder meer als hij last heeft van tandproblemen of weinig eetlust heeft. Er moet evenzeer op gelet worden dat hij genoeg drinkt, want het gevaar voor uitdroging is groot en verergert de neurologische stoornissen nog. 

Het gewicht weegt zwaar door…

Tot slot moeten alzheimerpatiënten absoluut regelmatig gewogen worden. Elk gewichtsverlies van meer dan 2 kg wijst immers op mogelijke ondervoeding en moet gecorrigeerd worden. In dat geval kan het nuttig zijn - of zelfs dringend, naargelang het geval - om een beroep te doen op professionele diensten. Die kunnen u begeleiden en een pak adviezen geven.
Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Praktische hulp bij de ziekte van Alzheimer

Thuisverpleging Verpleegkundigen kunnen de door de arts (…)

Alzheimer - Leven met - Praktische hulp bij de ziekte van Alzheimer
De ziekte van Alzheimer: een ziekte die meer en meer (…)

Ongeveer 100.000 getroffen mensen De ziekte van Alzheimer is een zware aandoening die ongeveer 100. (…)

Alzheimer - Begrijpen - De ziekte van Alzheimer: een ziekte die meer en meer voorkomt