backtotop
Nieuws
Alzheimer: verloop voorspellen dankzij CSV?

Alzheimer: verloop voorspellen dankzij CSV?

De meting van bepaalde biologische markers in het cerebrospinaal vocht (CSV) zou volgens een recente studie het ziekteverloop van alzheimer kunnen voorspellen.

Reclame

De ziekte van Alzheimer: diagnose en ziekteverloop

De diagnose van de ziekte van Alzheimer is in de eerste plaats klinisch. Met andere woorden: de artsen baseren zich op de aanwezigheid van bepaalde symptomen. In dit geval vooral een cognitief deficit: geheugen-, oordeels- en oriëntatiestoornissen... Bepaalde biologische markers meten in het cerebrospinaal vocht, zou niet alleen de diagnose kunnen bevestigen, maar ook het ziekteverloop van alzheimer kunnen voorspellen, aldus een Zweedse studie.

Meer tau-eiwitten bij de ziekte van Alzheimer

Deze studie is gebaseerd op analyses van het CSV, dat wordt afgenomen via een lumbale punctie. Het CSV is het vocht waarin de hersenen en het ruggenmerg zwemmen. Het staal wordt vervolgens naar het lab gestuurd, waar biomarkers gemeten worden zoals de amyloïde eiwitten, totale tau en gefosforyleerde tau. Een abnormaal gehalte van die eiwitten zou kunnen wijzen op alzheimer en volgens de onderzoekers het ziekteverloop kunnen voorspellen.

Een ongunstiger ziekteverloop

De onderzoekers volgden gedurende vijf jaar 151 alzheimerpatiënten. De patiëntengroep met een verhoogde concentratie totale tau en gefosforyleerde tau en met een verlaagd gehalte amyloïde eiwitten, kende een ongunstiger ziekteverloop: hogere mortaliteit, minder doeltreffende behandeling en snellere achteruitgang van de cognitieve functies.

De behandeling aanpassen?

Meting van bepaalde biomarkers zou dus het ziekteverloop kunnen voorspellen. Deze test zou dan ook een beter beeld geven van de patiëntenbehoeften en hun vermoedelijke respons op de behandelingen, waardoor die verfijnd zouden kunnen worden. Toch is er nog verder onderzoek nodig en is het nog wachten vooraleer dit type CSV-analyse bij iedereen kan worden toegepast.

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
De symptomen van de ziekte van Alzheimer niet minimaliseren

Jammer genoeg wordt (…)

Alzheimer - Symptomen - De symptomen van de ziekte van Alzheimer niet minimaliseren
De ziekte van Alzheimer: niet alleen geheugenstoornissen

Oriëntatiestoornissen Naast de voor de ziekte van Alzheimer (…)

Alzheimer - Symptomen - De ziekte van Alzheimer: niet alleen geheugenstoornissen