backtotop
Nieuws
Alzheimer: verlies van autonomie vertragen

Alzheimer: verlies van autonomie vertragen

Een combinatiebehandeling bij de ziekte van Alzheimer zou verlies van autonomie bij de patiënt vertragen en op die manier de verdere verergering van cognitieve stoornissen afremmen.

Reclame

Twee alzheimergeneesmiddelen in één

De bestaande geneesmiddelen kunnen de ziekte van Alzheimer nog altijd niet genezen, wel het ziekteverloop vertragen. Deze geneesmiddelen verlichten de symptomen (geheugen- en oriëntatiestoornissen?) en verbeteren op die manier de levenskwaliteit van de patiënt. Daarbij worden twee soorten geneesmiddelen gebruikt: cholinesteraseremmers en memantine. Onderzoekers aan het Massachussets General Hospital in Boston bestudeerden beide geneesmiddelen en het effect van een combinatiebehandeling (gelijktijdig gebruik).

Tragere cognitieve achteruitgang en langere autonomie

De onderzoekers vergeleken het verloop van de ziekte van Alzheimer bij 382 patiënten. Sommige kregen geen enkel geneesmiddel, andere alleen cholinesteraseremmers, nog andere combinatietherapie (cholinesteraseremmers en memantine). Daarbij werden om de zes maanden hun cognitieve capaciteiten en hun autonomie geëvalueerd. Resultaat' De patiënten in de groep die een combinatiebehandeling kreeg, gingen cognitief trager achteruit en bleven langer autonoom dan de groep die alleen een cholinesteraseremmer keeg en de groep die geen enkele behandeling kreeg.

De voordelen nemen toe met de jaren

Ander specifiek kenmerk van combinatietherapie: de voordelen ervan blijken met de tijd toe te nemen. Ook al zijn ze de eerste maanden nog niet zichtbaar, toch blijkt een combinatiebehandeling steeds doeltreffender naarmate de jaren vorderen. Dat lijkt erop te wijzen dat ze het ziekteverloop van alzheimer kan vertragen.

Toepassingen van combinatietherapie

Anticholesteraseremmers zijn geïndiceerd bij lichte tot matige vormen van de ziekte van Alzheimer, terwijl memantine alleen voorgeschreven wordt bij matige tot ernstige vormen van de ziekte. Combinatiebehandeling komt in de studie naar voren als voordeliger voor de patiënten dan monotherapie. Ze zou dus van bij de diagnosestelling mogen worden voorgeschreven, met significante resultaten.

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Praktische hulp bij de ziekte van Alzheimer

Thuisverpleging Verpleegkundigen kunnen de door de arts (…)

Alzheimer - Leven met - Praktische hulp bij de ziekte van Alzheimer
De ziekte van Alzheimer: een ziekte die meer en meer (…)

Ongeveer 100.000 getroffen mensen De ziekte van Alzheimer is een zware aandoening die ongeveer 100. (…)

Alzheimer - Begrijpen - De ziekte van Alzheimer: een ziekte die meer en meer voorkomt