backtotop
Nieuws
Alzheimer: twee nieuwe genen opgespoord

Alzheimer: twee nieuwe genen opgespoord

Amerikaanse en Europese onderzoekers hebben twee nieuwe genen ontdekt die een rol spelen bij de ziekte van Alzheimer. Een stap vooruit in het alzheimeronderzoek.

Reclame

Hoewel de directe oorzaken van de ziekte van Alzheimer onbekend blijven, wordt genetische voorbestemdheid - vooral door aantasting van het apolipoproteïne E-gen (ApoE) - duidelijk beschouwd als risicofactor. Amerikaanse en Europese onderzoeksteams hebben samen een grootschalige studie uitgevoerd (1) om dit aspect van de ziekte van Alzheimer verder uit te diepen.

Meer dan 35.000 genomen bestudeerd

De onderzoekers bundelden daarbij de gegevens van oudere en nieuwe studies, en stelden op die manier een steekproef samen van 35.000 personen, onder wie 8.371 alzheimerpatiënten. Doel: hun genomen - het totale genetische materiaal - vergelijken, om te speuren naar genetische variatie die zou samenhangen met de ziekte van Alzheimer. Resultaat: er werden twee nieuwe genen ontdekt die een rol spelen bij de ziekte van Alzheimer.

Nieuwe onderzoeksperspectieven?

Toch lijken die genen het ontstaan van de ziekte slechts weinig te beïnvloeden als het gaat om risicofactoren zoals leeftijd of de ApoE-status. Ze zouden het alzheimerrisico dan ook niet kunnen voorspellen. Het belang van die ontdekking schuilt vooral in de mogelijkheden die ze biedt inzake onderzoek. Zo zou ze een beter inzicht kunnen bieden in de oorzaken van de ziekte van Alzheimer en in het ziekteproces. Dat zou dan weer nieuwe preventiemiddelen en misschien zelfs nieuwe behandelingen kunnen opleveren.

De essentie niet vergeten

Toch moeten we die resultaten relativeren. Deze ontdekking opent uiteraard nieuwe onderzoeksperspectieven, maar op individueel niveau zijn de toepassingen onbestaande. Volgens Nancy L. Pedersen, onderzoekster aan het Zweedse Karolinska Instituut (2), moeten we ons dan ook concentreren op de beheersbare risicofactoren, zoals voeding, lichaamsbeweging en mentale training.

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat moet u doen bij geheugen- en gedragsstoornissen?

Stel gemeenschappelijke activiteiten voor die de patiënt met de ziekte van Alzheimer (…)

Alzheimer - Symptomen - Wat moet u doen bij geheugen- en gedragsstoornissen?
De ziekte van Alzheimer: niet alleen geheugenstoornissen

Oriëntatiestoornissen Naast de voor de ziekte van Alzheimer (…)

Alzheimer - Symptomen - De ziekte van Alzheimer: niet alleen geheugenstoornissen