backtotop
Nieuws
Alzheimer: tips voor mantelzorgers

Alzheimer: tips voor mantelzorgers

U leeft samen met een alzheimerpatiënt? Dan bestaan er enkele 'trucjes' om u het leven makkelijker te maken.

Reclame

Samenwonen met iemand die aan de ziekte van Alzheimer lijdt, heeft een reële impact op het dagelijkse leven. De patiënt vraagt immers voortdurend aandacht. Resultaat: U zit geregeld op uw tandvlees aan het eind van de dag. Toch bestaan er trucjes en kleine stappen om uw dagelijkse last te verlichten.

Dagelijkse voorwerpen aanpassen

U kunt bijvoorbeeld bepaalde voorwerpen aanpassen om ze gebruiksvriendelijker te maken. Uw zieke huisgenoot kan zijn bestek niet meer behoorlijk vasthouden? Doe er dan een buisje isolatiemousse rond - te koop in doe-het-zelfzaken -, zodat het bestek beter in de hand ligt. Uiteraard vindt u dit soort accessoires ook bij een bandagist, maar daar zijn ze wel zeer duur. U kunt zich dus beter zelf uit de slag trekken: een beetje handigheid volstaat.

Verplaatsingen binnenshuis veiliger maken

Wanneer een alzheimerpatiënt voortdurend rondloopt in huis, kan dat behoorlijk beangstigend zijn voor de mantelzorger: waar gaat hij naartoe? Wat richt hij uit? Ook hier zijn er een aantal trucjes om een oogje in het zeil te houden, zonder de hele tijd waakhond te moeten spelen. "Eén van onze leden reikte ons een handige oplossing aan voor dit probleem", aldus Sabine Henry, voorzitster van de Ligue Alzheimer. "Het volstaat om aan elke deur belletjes te hangen die telkens anders klinken. Als zo'n belletje rinkelt, weet u meteen waar de patiënt is, ongeacht in welke kamer u zich bevindt."

Anticiperen op dagelijkse problemen

Ga ook preventief te werk, nog voor het probleem zich stelt. Uw geliefde heeft alzheimer en diabetes, en zit voortdurend in de suikerpot, ondanks uw waarschuwingen? Stop dan gewoon elke dag net het aantal klontjes in de suikerpot waarop hij recht heeft, niet meer en niet minder. Op die manier vermijdt u zenuwslopende discussies. Ander voorbeeld: uw huisgenoot weigert een kledingstuk af te doen dat hij graag ziet en waarin hij zich goed voelt, ook als het moet worden gewassen? Koop het dan gewoon in tweevoud of drievoud. Al die kleine maatregelen vergen soms wat inspanning, maar maken het u ongetwijfeld een heel stuk makkelijker.

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Hoe evolueert de ziekte van Alzheimer?

Aantasting van de cognitieve functies Alle lichamelijke en geestelijke functies (…)

Alzheimer - Symptomen - Hoe evolueert de ziekte van Alzheimer?
Praktische hulp bij de ziekte van Alzheimer

Thuisverpleging Verpleegkundigen kunnen de door de arts (…)

Alzheimer - Leven met - Praktische hulp bij de ziekte van Alzheimer